Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Asiantuntijoita ja outolintuja

Oikeuslääkärin ammatti tuli muotiin CSI-sarjan myötä.

Radio ja TV
 
Fox
Rosewood-sarjan päähenkilö on floridalainen oikeuslääkäri Beaumont Rosewood Jr. (Morris Chestnut).
Rosewood-sarjan päähenkilö on floridalainen oikeuslääkäri Beaumont Rosewood Jr. (Morris Chestnut). Kuva: Fox

Oikeuslääkärit ovat melko yleinen ammattiryhmä nykytelevisiossa. Yhdysvalloissa ensimmäinen oikeuslääkäreistä kertova sarja oli Quincy (1976–1983), jossa nimihenkilö tutkii epäilyttäviä kuolintapauksia. Sittemmin heitä on kuvattu muun muassa Rizzoli & Islesissä, NCIS Rikostutkijoissa, Rosewoodissa – ja tietenkin CSI-sarjoissa.

Television oikeuslääkärien kirjo on moninainen. Nykyään yhä useampi viranhaltija on nainen, ja myös etniset vähemmistöt ovat monipuolisemmin edustettuina. Oikeuslääkärit ovat usein melkoisia persoonallisuuksia, jopa outolintuja.

Mediatutkija Jukka Sihvonen mainitsee esimerkkeinä CSI:n filosofisen Al Robbinsin sekä Hiljaisen todistajan naislääkärit Sam Ryanin ja Nikki Alexanderin. ”Jopa Dana Scully on X-Filesissa oikeuslääkäri, vaikka emme tule ehkä ajatelleeksi häntä sitä kautta”, Sihvonen muistuttaa.

Oikeuslääkärien perimmäinen tarkoitus on tietenkin hankkia tietoa uhrin kuolinsyystä ja -ajasta mutta usein heillä on sarjoissa muitakin tehtäviä. Kalmanhajuisesta ammatistaan huolimatta oikeuslääkäri saattaa olla romanssin tai jopa huumorin lähde. Esimerkiksi Lewis-sarjassa oikeuslääkäri Laura Hobson sulatti päähenkilön, komisario Lewisin, sydämen, ja Fitz ratkaisee -sarjan avausjaksossa oikeuslääkäri halusi ottaa itsestään selfien silvotun naisuhrin kanssa.

”Oikeuslääkärin työ kuoleman kanssa on aika kalseaa. Silloin synkkää maailmaa saatetaan keventää huumorilla”, Sihvonen sanoo.

Ammattikielessä puhutaan comic reliefistä eli koomisesta helpotuksesta.

Oikeuslääkärien työstä kertovien sarjojen suosio on kasvanut viime vuosina hurjasti. Yhdysvalloissa on puhuttu jopa CSI-ilmiöstä: nuoret haluavat sarjan innoittamina oikeuslääkäreiksi ja rikoslaboratoriotutkijoiksi.

”Kyse on vähän samanlaisesta ilmiöstä kuin Indiana Jones -leffoissa, joiden väitettiin houkuttelevan ihmisiä arkeologikoulutukseen. Ehkä ilmiötä selittää halu tietää ja kaivaa faktoja esiin.”

Aina todellisuus ei kuitenkaan vastaa fiktiota. Oikeasti asiat tapahtuvat hitaammin kuin sarjoissa eivätkä oikeuslääkärit hallitse itse kaikkia tutkimusmenetelmiä. He eivät myöskään etsi todisteita ja selvitä rikoksia poliisin tavoin.

Toisaalta kyse on draamasta, jossa päähenkilöiden pitää olla aktiivisia ja mielenkiintoisia hahmoja. Silloin lähes kaikki keinot ovat kirjoittajalle sallittuja.

X-Files Foxilla ti klo 21.55. Rosewood Foxilla ke klo 21.55. Oikaisu 24.2.2016 klo 11.09: Poistettu maininnat patologeista virheellisinä.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat