Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Elokuva ilman elokuvaa

Ohjaaja Jafar Panahilta kiellettiin elokuvien tekeminen, mutta hän on silti jatkanut loistavaa uraansa.

Radio ja TV
 
Yle
Tämä ei ole elokuva -nimisessä videopäiväkirjassaan ohjaaja Jafar Panahi yrittää kuvailla kameralle, millaista elokuvaa hän on suunnitellut.
Tämä ei ole elokuva -nimisessä videopäiväkirjassaan ohjaaja Jafar Panahi yrittää kuvailla kameralle, millaista elokuvaa hän on suunnitellut. Kuva: Yle

Jafar Panahin kohtalo on elokuvamaailman suuri tragedia. Iranilainen Panahi on maansa elokuvaperinteen hienoimpia jatkajia, mutta vuonna 2010 häneltä kiellettiin elokuvien tekeminen 20 vuodeksi.

Panahi ei silti lannistunut. Hänen nimissään on valmistunut sen jälkeen kolme elokuvaa, joista ensimmäinen väittää jo nimessään, että se ei ole elokuva lainkaan.

Panahin uusin elokuva, viime vuonna ensi-iltansa saanut Taksi nähtiin meilläkin vastikään elokuvateattereissa. Siinä Panahi esiintyy taksikuskina kotikaupungissaan Teheranissa, ja kamera tallentaa hänen keskusteluitaan asiakkaitten kanssa. Vuonna 2013 valmistui vielä elokuva nimeltään Suljettu verho.

Tämä ei ole elokuva on kotiarestissa riutuvan Panahin turhautumisen purkaus. Ystävä Mojtaba Mirtahmasb kuvaa Panahia kotonaan, ja Panahi yrittää kuvailla kameralle, millaista elokuvaa hän on suunnitellut. Se kertoisi tytöstä, joka on päässyt taideyliopistoon, mutta vanhemmat lukitsevat hänet kotiin, ettei hän pääse ilmoittautumaan.

Panahi merkitsee olohuoneen mattoon teipeillä, millaisessa tilassa elokuvassa liikutaan. Välissä nähdään koekuvauksia oikeasta huoneistosta, jota Panahi oli ajatellut kuvauspaikaksi. Panahi asettaa katsojan kärsivällisen kuuntelijan asemaan. Ymmärtäminen on työn takana, ja lopulta hän itsekin kyllästyy puuhaan.

”Elokuva pitää ensin tehdä ennen kuin sitä voi selittää”, hän tuhahtaa.

Niinpä Panahi katsoo jo tehtyjä elokuviaan. Hän näyttää kohtauksen, josta on sittemmin tullut klassikko. Elokuva on Peili vuodelta 1997. Sen on tarkoitus kuvata pientä Mina-tyttöä, joka kadottaa äitinsä ja lähtee seikkailemaan omin päin kotiin Teheranin ruuhkassa.

Mina kuitenkin kyllästyy kesken kaiken kuvauksiin ja lähtee oikeasti omille teilleen, ja Panahin kuvausryhmä yrittää pysyä hänen perässään. Fiktio vaihtuu lennossa dokumentiksi, lavastettu tarina todellisuudeksi, näyttelijä omaksi itsekseen.

Mina-tytön tapaan Panahikin kiukuttelee ja haluaa kääntää selkänsä elokuvien valheellisuudelle ja teeskentelylle.

Tämä ei ole elokuva salakuljetettiin muistitikulla ulkomaille, ja se esitettiin Cannesin elokuvajuhlilla 2011.

Tämä ei ole elokuva (Iran 2010) Teemalla klo 21.45.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat