Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Ruotsalaisdokumentin päähenkilö, somalialainen Ahmed on tyypillinen Dublin-järjestelmän uhri

”Minulla ei ole mitään”, kertoo Ahmed, joka on etsinyt Euroopasta turvapaikkaa jo kymmenen vuotta.

Radio ja TV
 
Ahmed on etsinyt turvapaikkaa Euroopasta kymmenen vuotta.
Ahmed on etsinyt turvapaikkaa Euroopasta kymmenen vuotta.

”Kukaan ei kuuntele minua. Minulla ei ole mitään. En tiedä, mitä minun pitäisi tehdä.”

Somalialainen Ahmed on etsinyt Euroopasta turvapaikkaa jo kymmenen vuotta. Hän rantautui ensin Italiaan, matkusti sitten Ruotsiin ja kävi välillä kokeilemassa myös Suomen puolella.

Hän on monella tapaa tyypillinen Dublin-järjestelmän uhri. Dublin-asetus tarkoittaa sitä, että turvapaikanhakija palautetaan aina siihen EU-maahan, jossa on ensimmäisen kerran otettu hänen sormenjälkensä.

Ruotsalaisessa dokumentissa Ahmed poimitaan ensin näyttelemään elokuvaan, jonka tarkoitus on havainnollistaa Dublin-järjestelmän epäinhimillisyyttä. Sen valmistuttua sama kuvausryhmä jatkoi Ahmedin seuraamista. Hänen tiensä päätyy lopulta Suomeen.

Ahmedin tarinan myötä kerrotaan muun muassa tuskallisista keinoista, joilla turvapaikanhakijat yrittävät tuhota sormenpäänsä, jotta niistä ei saisi jälkiä rekisteriin. Enin aika seurataan Ahmedin yksinäistä ja hiljaista arkea.

Dokumentit turvapaikanhakijoista ajautuvat helposti kuvaamaan vain näkyvää tyhjyyttä, ja näin käy myös ruotsalaisdokumentissa. Katsojalle jää hyvin vähän samaistumispintaa. Vasta loppuminuuteilla Ahmed pystyy lausumaan ääneen sisäisiä tuntemuksiaan.

Elokuvassa korostetaan useaan otteeseen kuvausten merkitystä Ahmedille ja hänen prosessilleen. Pyrkivätkö tekijät siten perustelemaan omaa osuuttaan?

Minä olen Dublin Femillä klo 22.00.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat