Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Oscar-palkitussa lyhytelokuvassa yksi puhelu muuttaa kaiken

Brittiläinen Puhelu on näyttelemisen juhlaa.

Radio ja TV
 
Yle
Heather (Sally Hawkins) työskentelee kriisikeskuksen puhelinpalvelussa.
Heather (Sally Hawkins) työskentelee kriisikeskuksen puhelinpalvelussa. Kuva: Yle

Parhaista lyhytelokuvista jää yhtä vahva tunne kuin hyvistä pitkistä elokuvista. Brittiläinen Puhelu (2013) kuuluu niihin. Elokuva voittikin viime vuonna lyhytelokuvien Oscarin ja perustellusti.

Pelkistetyssä tarinassa nuori nainen Heather työskentelee auttavassa puhelimessa ja vastaa puheluun, johon hän ei kykene suhtautumaan tyynesti. Toisessa päässä on vanhahko herra, joka on masentunut vaimonsa kuoleman jälkeen.

Kamera seuraa vain Heatheria, joka saapuu työpaikalle, istuu pöydän ääreen ja odottaa, kunnes puhelin soi. Puhelun kuluessa näemme hänen vaihtuvat ilmeensä.

Menestyneet lyhytelokuvat ovat usein paitsi taitavia myös onnenkantamoisia. Puhelun tekijäpari, ohjaaja Mat Kirkby ja käsikirjoittaja James Lucas, tuntevat toisensa mainosalalta. Kirkby on tehnyt musiikkivideoita muun muassa Adelelle ja mainoksia isoille brändeille kuten Sonylle. Lyhyt fiktioelokuva oli yhteinen idea, joka toteutettiin mainostyön ulkopuolella.

Kansainvälinen maine ei käynyt heidän mielessään, vaikka he päättivätkin kysyä näyttelijöitä suoraan huipulta. Ensin pyydettiin Sally Hawkinsia ja vuoden odottamisen jälkeen kävi niin hyvin, että Hawkinsilla oli pari ylimääräistä päivää kuvauksiin. Sen jälkeen oli huomattavasti helpompi saada toiseen rooliin Jim Broadbent.

Hawkins ja Broadbent ovat kumpikin työskennelleet muun muassa ohjaaja Mike Leigh’n kanssa mutta eivät koskaan yhdessä. Puhelussakaan he eivät näyttele kasvokkain, sillä Broadbent esittää roolin pelkästään äänellään.

Hawkinsin rooli on hänelle tyypillinen. Hänellä on erityinen kyky ilmaista kasvoillaan empatiaa, joka välittyy suoraan myös katsojalle. Broadbent puolestaan saa harvoihin repliikkeihinsä upotettua syvää kokemusta ja epätoivoa. Näyttelemisen juhlaa muutamilla vedoilla.

Elokuvan loppukohtauksen tarpeellisuudesta en ole ihan varma.

Puhelu Teemalla klo 19.00.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat