Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Tv-sarja häviää kaikelle

Ihmisen vapaa-ajasta kilpailee kolme asiaa: tv-sarjat, konsolipelit ja kirjallisuus.

Radio ja TV
 
Juhani Karila Helsingin Sanomat
Kirjoittaja on Helsingin Sanomien kulttuuritoimittaja.

Olipa kerran ihmisen vapaa-aika. Siitä kilpaili kolme kandidaattia: tv-sarjat, konsolipelit ja kirjallisuus. Otteluennakoissa sanottiin, että kirjallisuus ottaa turpaan ensimmäisenä. Asiantuntijat veikkasivat ykköseksi tv-sarjoja, koska ne olivat suurempia ja kauniimpia kuin koskaan.

Kongi kumahti. Tv-sarja putosi kanveesiin heti. Konsolipelit ja kirjallisuus kamppailivat täydet kaksitoista erää, kunnes kirjallisuus voitti tuomariäänin.

Kaikki kysyivät: millä lihaksilla?

Okei, kyseessä on yksittäistapaus. Matsi käytiin kotonani Töölössä, ja kehään nousivat pleikkarin fantasiaroolipeli Witcher 3, Netflixin alkuperäissarja Orange is the New Black ja Cormac McCarthyn romaanit.

Nintendon kahdeksanbittiseen grafiikkaan tottuneelle Witcher 3 on mykistävä kokemus. Kauniisti mallinnetussa fantasiamaailmassa tuuli taivuttaa digikoivuja nätisti ja lumi narskuu jalkain alla. Tienoota voi penkoa mielin määrin valtamerien pohjista vuorijonojen huipuille.

Tarinaa piisaa kuin Iijoki-sarjassa. Pelihahmon ominaisuuksia pystyy kehittämään haluamaansa suuntaan, minkä lisäksi sen puolesta pitää tehdä koko joukko moraalisia valintoja.

Seikkailun aikana jantterista alkaa välittää yllättävän paljon.

Hyvä romaani on ennen kaikkea mielikuvituksen kasvualusta. McCarthy säätää perusasetukset taiten: teksti on niin huokoista, että minun on helppo istuttaa siihen omat kokemukseni, toiveeni ja ideani. Tehdä tarinasta omani.

Orange is the New Blackia katsoessa tulee mieleen, että tv-sarjoista tämä ihmisen osallistava ulottuvuus puuttuu.

Hyvä on, Orange kertoo naisvankilan arjesta, joten ehkä samaistun helpommin Witcher 3:n ja McCarthyn äijämeininkiin. Mutta vaikka verrokiksi asettaisi supermaskuliinisen True Detectiven, niin silloinkin tv-tuote näyttäytyy minulle ennen kaikkea taitavasti laadittuna teoksena, jota tuijotan jostain ulkopuolelta.

Witcherin hirviöt ja McCarthyn tunnelmat pyörivät mielessä päivällä ja kummittelevat unissa yöllä. Viihdyn tv-sarjan parissa mainiosti, mutta kun klikkaan jakson sammuksiin, tarina, lavasteet ja näyttelijät jäävät ruutunsa vangiksi.

Siksi valintani on ensin peli ja lopulta aina kirja.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat