Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Veijo Meren esikoiskuunnelma on tarina liian nokkelasta miehestä

Suomen paras näyttelijä -kuunnelmasta on kaksi versiota. Radioteatteri uusii nyt molemmat.

Radio ja TV
 
Kalle Kultala / Yle
Veijo Meri voitti esikoiskuunnelmallaan vuonna 1963 Yleisradion kuunnelmapalkinnon.
Veijo Meri voitti esikoiskuunnelmallaan vuonna 1963 Yleisradion kuunnelmapalkinnon. Kuva: Kalle Kultala / Yle

Kuten olen tällä sivulla jo aika monesti kertonut, Ylellä oli 1980-luvulle asti tapana surutta jyrätä vanhoja tallenteitaan niin radiossa kuin televisiossakin. Nauhat olivat kalliita, ja ne haluttiin käyttää uudelleen.

Hävityksen kohteeksi joutui myös Yleisradion oman kuunnelmapalkinnon voittanut Veijo Meren esikoiskuunnelma Suomen paras näyttelijä, jonka Pekka Lounela ohjasi vuonna 1963. Siksi Radioteatteria vuosina 1965–1973 johtanut Lounela ohjasi käsikirjoituksesta uuden version juuri ennen kuolemaansa vuonna 2002.

Kun uusi versio oli esitetty, radiossa tapahtui jotakin varsin harvinaislaatuista. Eräs kuuntelija ilmoitti, että hänellä on alkuperäisversio radiolähetyksestä nauhoitettuna tallenteena.

Radioteatteri kunnioittaa viime vuonna kuolleen Veijo Meren muistoa uusimalla nyt molemmat versiot Suomen parhaasta näyttelijästä. Vanhempi versio kuullaan tänään sunnuntaina, uudempi huomenna maanantaina.

Uudempi kuunnelma on selvästi tehty rekonstruktiomentaliteetilla. Dramaturgia ei eroa juurikaan alkuperäisestä, ja jopa kuunnelmien pituudessa on vain vajaan minuutin ero.

Eroavaisuuksia kaventaa entisestään se, että vuoden 1963 versio on toteutettu varsin edistyksellisesti. Vuoden 2002 versio puolestaan kuulostaa ikäistään vanhemmalta.

Olennaisin ero löytyy roolituksista. Teatterin johtokunnan jäsentä molemmissa kuunnelmissa esittävää Keijo Komppaa lukuun ottamatta koko näyttelijäjoukkio on vaihdettu myöhemmässä versiossa.

Sekä vuonna 1963 että vuonna 2002 Veijo Meren kuunnelma miehitettiin varsin nimekkäillä tekijöillä. Ensin mainitussa pääroolin esittää Tarmo Manni, jälkimmäisessä aivan liian harvoin radiossa esiintyvä Heikki Kinnunen.

Tarina kertoo boheemista näyttelijästä, joka käyttää taitojaan muuallakin kuin esiintymislavalla – esimerkiksi matkustaessaan junalla rahatta. Nyt tämä mestari ryhtyy havittelemaan pikkukaupungin teatterinjohtajan pestiä ystävänsä avustuksella.

Homma menee pieleen, koska näyttelijä on työhaastattelussa yksinkertaisesti liian vakuuttava. Teatterin johtokunta arvelee mestarille tarjoamiaan saappaita liian pieniksi.

Molempien versioiden hillittömin yksittäinen kohtaus kuullaan tarinan alkupuolella, kun näyttelijä ryhtyy puhumaan konduktöörille ”englantia”.

Suomen paras näyttelijä (vuoden 1963 versio) Radio 1:ssä su 28. 2. klo 15.00. Suomen paras näyttelijä (vuoden 2002 versio) Radio 1:ssä ma 29. 2. klo 19.03.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat