Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Rikossarja River on myös selviytymistarina

Suoraan Netflixille päätynyt River on parasta brittidraamaa juuri nyt.

Radio ja TV
 
Netflix
Jackie Stevenson (Nicola Walker) ja John River (Stellan Skarsgård) olivat työkaverit.
Jackie Stevenson (Nicola Walker) ja John River (Stellan Skarsgård) olivat työkaverit. Kuva: Netflix

Näin se nykyään menee. Paras brittiläinen poliisisarja vuosiin päätyi tuoreeltaan Netflixille ja sitä kautta kansainväliseen levitykseen myös suomalaisille katsojille.

Kuusiosaisessa Riverissä on tavanomainen rikosjuoni, mutta alkuminuuteista lähtien käy selväksi, että katsojaa viedään sen varjolla määrätietoisesti hulluuden rajoille ja olemassaolon syövereihin.

Sarjan hullu on ruotsalaistaustainen, lontoolaistunut rikoskomisario John River, ikääntyvä yksinäinen mies, joka keskustelee kuolleiden kanssa. Ei kuitenkaan paranormaaleja vaan täysin normaaleja reittejä.

Muille ihmisille hän näyttäytyy erikoisena tyyppinä, joka puhuu itsekseen, ja työpaikan psykiatrin näkökulmasta hän kuulee ääniä. Riverin vakituinen juttukumppani on entinen työpari Jackie Stevenson, Stevie, jonka murha hänen on selvitettävä.

Juonesta ei sen enempää, mutta sekin toimii. River on jännittävä sarja.

Syvemmällä tasolla sarja on selviytymistarina. River etsii ”reittiä hulluuden läpi” päästäkseen eroon omasta syyllisyydestään ja hyväksyäkseen tunteensa Stevieä kohtaan. Samalla hän käy läpi ulkopuolisuuttaan maahanmuuttajana.

Riveriä näyttelee Stellan Skarsgård, jonka roolisuorituksiin ei koskaan voi suhtautua kevyesti, mutta River on mykistävä jopa hänen asteikollaan. Miehen piina syntyy katseista ja niiden väistämisestä, sekoilun, älyn ja naurun tarkasta rytmityksestä.

Skarsgårdin vastaparina, Stevien roolissa näyttelee ihana Nicola Walker, jonka hahmo on yhdistelmä elämäniloa ja kuolemanvaaraa. Koko sarja huipentuu kohtauksissa, joissa Stevie yrittää saada Riveriä laulamaan kanssaan Tina Charlesin 1970-luvun hittiä I Love to Love.

Abi Morgan on tämän hetken kiinnostavimpia käsikirjoittajia, jonka töitä ovat muun muassa Rautarouva-elokuva, Shame yhdessä ohjaaja Steve McQueenin kanssa sekä vastikään valmistunut Suffragette. Morganin tv-sarjoista tunnetuin on The Hour.

Riverissä Morganin idea lähtee lentoon kolmen rohkean ohjaajan, Richard Laxtonin, Tim Fywellin ja Jessica Hobbsin, ansiosta. Heillä on kokemusta monista huippusarjoista, kuten Broadchurch, Seinää vasten ja Happy Valley.

Riverissä käytetään henkisen pimeyden kontrastina runsaasti valoa ja syvätarkkaa kuvaa, jossa mikään ei jää piiloon tai varjoon.

River on katsottavissa Netflixissä (netflix.fi).

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat