Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Minä ja pikkusiskoni on elokuva arasta aiheesta

Suvi Westin dokumenttielokuvassa käsitellään saamelaisyhteisön ongelmallista suhdetta homoseksuaalisuuteen.

Radio ja TV
 
Yle
Suvi Westin (vas.) elokuvan päähenkilö on hänen siskonsa Kaisa.
Suvi Westin (vas.) elokuvan päähenkilö on hänen siskonsa Kaisa. Kuva: Yle

Suvi West tunnetaan Kirste Aikion kanssa tekemästään saamelaishuumorisarjasta Märät säpikkäät. Myös Westin dokumentti Minä ja pikkusiskoni (Sparrooabbán, 2016) käsittelee saamelaisuutta. Kuten nimikin kertoo, lähestymistapa on henkilökohtainen. Suvi West on kertoja ja päähenkilö hänen Kaisa -siskonsa.

Alkajaisiksi West kertoo, kuinka ilahtui, kun Kaisa löysi parisuhteen. Saamelaisyhteisö pohjoisessa ei kuitenkaan saanut kuulla koko asiasta, Kaisan mielitietty kun on nainen. Westin mukaan saamelaiset suvaitsevat homoseksuaalisuutta jopa poikkeuksellisen huonosti verrattuna muihin alkuperäiskansoihin.

Hän vie siskonsa Kanadaan tutustumaan sikäläisiin, jotka hyväksyivät ”kaksisieluisiksi” kutsumansa vähemmistöt varsinkin ennen kristinuskon saapumista. Saamelaisten vanhoista asenteista ei ole jäänyt tietoa.

Siskokset käyvät myös Norjassa saamelaisten Riddu Riđđu -festivaalilla tarkoituksenaan herättää keskustelua, mutta eivät rohkene tuoda Kaisaa kaapista.

Saamelaisneuvoston entinen puheenjohtaja, elokuvaohjaaja Pauliina Feodoroff kertoo, kuinka ahdistavaa suuntautumisen julkistaminen oli hänelle.

Kaisa vaikuttaa urhealta, kun on suostunut julkisuuteen siskonsa dokumentissa – vaikka asuukin Helsingissä, jossa voi osallistua avoimesti Pride-tapahtumaan.

Dokumentti ottaa siis esiin aran aiheen. Mutta mikään yhteisö ei voi olla vahva, ellei kykene keskustelemaan avoimesti kaikesta. Siinä mielessä Westin viipyilevän tunnelmallinen dokumentti vahvistaa saamelaisyhteisöä.

Dokumenttiprojekti: Minä ja pikkusiskoni TV1:ssä klo 21.30.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat