Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Tummasävyinen rikoselokuva perustuu tositapahtumiin

Amerikkalainen Richard Kuklinski (1935–2006) oli sekä perheenisä että yksi kaikkien aikojen pahamaineisimmista palkkatappajista.

Radio ja TV
 
Anne Marie Fox / Nelonen
Boardwalk Empire -sarjassa tuskaisaa FBI-agenttia näytellyt Michael Shannon on Icemanin kivikasvoinen palkkamurhaaja Richard Kuklinski.
Boardwalk Empire -sarjassa tuskaisaa FBI-agenttia näytellyt Michael Shannon on Icemanin kivikasvoinen palkkamurhaaja Richard Kuklinski. Kuva: Anne Marie Fox / Nelonen

Iceman ★★★ The Iceman, USA 2012 Ohjaus Ariel Vromen Nelonen klo 23.00

Näytteleminen on perimmiltään energian suuntaamista. Tämä näyttelijä-opettaja Kari Kihlströmin oiva kiteytys Tampereen yliopistosta 1990-luvulta tulee mieleen, kun katsoo Iceman-elokuvan alkua.

Michael Shannon esittää Richard Kuklinskia (1935–2006), elokuvalaboratorion työntekijää, josta tuli yksi kaikkien aikojen pahamaineisimmista palkkatappajista. Kun Kuklinski vie treffeille tulevan vaimonsa, hänen kasvonliikkeensä ovat minimaaliset. Kun Kuklinskia loukataan biljardisalilla, naama pysyy peruslukemilla. Kun mafiamiehet tulevat uhkaamaan Kuklinskia, tämän ilmekään ei värähdä. Silti Shannon on näiden kohtausten oleellisin energianlähde.

Kuklinski on tappanut jo ennen kuin mafiapomo Roy Demeo ( Ray Liotta ) tarjoaa hänelle palkkamurhaajan töitä. Perheenisä ottaa tehtävän vastaan, ja hänen tulonsa kasvavat räjähdysmäisesti. Vaimolleen Barbaralle ( Winona Ryder ) Kuklinski uskottelee ryhtyneensä valuuttasijoittajaksi.

Todellisuudessakin Kuklinski piti oikean työnsä salassa vaimoltaan ja lapsiltaan. Outo asetelma on hänen elämänsä kiinnostavin puoli ja vahvin peruste Icemanin tekemiselle.

Ohjaaja Ariel Vromen ei kuitenkaan nosta kaksoiselämää elokuvan keskeiseksi osaksi, vaan päähuomion vie tappajan työ. Tämän Vromen kertoo pätevän synkkäsävyisesti. Välillä mukana on mustan komedian tuntua, mutta jälkikäteen totuuspohjaiseksi paljastuu esimerkiksi se kummallisuus, että Kuklinskin murhaajakollega ajeli ympäriinsä jäätelöautolla.

Todellisuuteen perustuu myös tarinan osa, jossa Kuklinski tappaa miehen perhettään suojellakseen. Tältä perhemieskantilta tapahtumia on kuitenkin valikoitu väärällä tavalla kaunistellen. Asioiden oikea tola paljastuu, kun lukee Barbara-vaimon haastattelun The Telegraph -lehdestä vuodelta 2013.

Barbara kertoo jutussa, että jo seurusteluaikana Kuklinski kuristi hänet tajuttomaksi. Väkivalta ja sen pelko olivat jatkuvasti läsnä myös avioliitossa.

Sekä vaimo että lapset vihasivat perheenpäätä. Lapset jopa suunnittelivat hänen myrkyttämistään.

On ymmärrettävää, että ohjaaja-käsikirjoittaja Vromen on halunnut pyrkiä pitämään katsojan myötätunnon Kuklinskin puolella. Tekijöiden puolustukseksi voi mainita senkin, että Barbara Kuklinski ei mainitse kotiväkivaltaa puhuessaan tv-dokumentissa The Iceman Tapes (1992), joka mainitaan yhtenä elokuvantekijöiden päälähteistä.

Silti elokuvaa jälkikäteen pohtiessa päällimmäisenä on tuntu, että samoin kuin Kuklinskilla, myös hänestä elokuvan tehneillä on likainen salaisuus.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat