Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Maailmojen välissä on kuvattu oikealla sota-alueella Afganistanissa

Kulttuuriristiriidat vesittävät hyvät tarkoitukset terävässä sotaelokuvassa.

Radio ja TV
 
Yle
Saksalaisen kapteeni Rubinin (Ronald Zuhrfeld) joukot suojaavat afganistanilaiskylää yhdessä paikallisten kanssa.
Saksalaisen kapteeni Rubinin (Ronald Zuhrfeld) joukot suojaavat afganistanilaiskylää yhdessä paikallisten kanssa. Kuva: Yle

Maailmojen välissä ★★★★ Zwischen Welten, Saksa 2014 Teema klo 21.45

Maailmojen välissä -elokuvan ohjaajaa Feo Aladagia on verrattu Kathryn Bigelowiin, joka kilpailee elokuviensa äijämäisyydessä eniten testosteronia uhkuvien Hollywood-ukkojen kanssa.

Tavallaan Aladag on kovempi kuin Bigelow. Bigelow teki Irakiin sijoittuvan Hurt Lockerinsa naapurimaassa Jordaniassa, mutta Aladag kuvasi Afganistaniin sijoittuvan elokuvansa Afganistanissa, keskellä sota-aluetta.

Kuvausten ajan yksinhuoltaja Aladag asui tyttärensä kanssa Mazar-i-Sharifissa sotilastukikohdassa. Aladagin mielestä se oli välttämätöntä, jotta hän pystyi kertomaan uskottavasti saksalaisista sotilaista ja afganistanilaisista.

Elokuviensa käsikirjoittajana, ohjaajana ja tuottajana toimiva Aladag kuvaa terävästi ISAF-sotilaiden, paikallisten joukkojen ja siviilien ristiriitaisia välejä.

Saksalainen kapteeni Rubin ( Ronald Zehrfeld ) ottaa komentoonsa vartioaseman, joka suojaa pientä kylää yhteistyössä afganistanilaisten kanssa. Paikallisten komentaja Harun ( Abdul Salam Yosofzai ) on itse entinen taliban. Heitä tulkkaa Tarik ( Mohsin Ahmady ), jota vainotaan, koska hän työskentelee ”väärälle” puolelle.

Bigelowin Hurt Lockerin aihe oli sodan kokemus ja adrenaliiniaddiktio. Aladag erittelee tilannetta, jossa länsimaat ovat puuttuneet etäisen maan asioihin Naton johdolla.

Kulttuurien kohtaaminen hiertää ISAF:n ja paikallisten joukkojen yhteistyötä. Mitään hyvää on vaikea tehdä, ja yritys voi vaatia todella kalliin hinnan.

Harun toteaa Rubinille, että monet armeijat ovat tulleet Afganistaniin, mutta kaikki ne ovat lopulta myös lähteneet. ”Teillä on kello, meillä on aikaa”, Harun lainaa paikallista sananlaskua.

Aladag ei sano, että Talibania vastaan käyty sota olisi väärin, mutta hän näyttää, kuinka vähän hyötyä kansainvälisen liittouman läsnäolosta on. Sen hän tekee taiten avainhenkilöiden välisten suhteiden kautta.

Feo Aladag (s. 1972) on itävaltalainen mutta tehnyt uransa Saksassa. Hänen esikoiselokuvansa Die Fremde (2010) sai kymmeniä palkintoja.

Se kuvasi turkkilaissaksalaisen naisen pyristelyä vanhoillisten miesten verkossa. Uskottavuuden Aladag varmisti asumalla naisten suojakodissa.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat