Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Amerikkalaissarja yllyttää kotikatsojaa ryhtymään tuomariksi

Valhetta vai ei? -sarjassa dokumentaation, fiktion ja mahdollisen manipuloinnin rajat hämärtyvät.

Radio ja TV
 
Tim Riding / Frii
Valhetta vai ei? -sarjassa tosielämän dramatisoituja tapahtumia esittävät näyttelijät.
Valhetta vai ei? -sarjassa tosielämän dramatisoituja tapahtumia esittävät näyttelijät. Kuva: Tim Riding / Frii

Uusi amerikkalaissarja Valhetta vai ei? avaa kiistanalaisia rikostapauksia eri osapuolten näkökulmista ja yllyttää katsojaa ryhtymään tuomariksi.

Tosin totuus ei välttämättä selviä eikä ole kiistatonkaan, opetti jo Akira Kurosawan merkkiteos Rashomon – paholaisen portti, jossa samat tapahtumat kuvattiin neljän eri henkilön todistajalausuntona.

Kerrontatapaa on sittemmin käytetty onnistuneesti esimerkiksi Agatha Christie -filmatisoinneissa. Metodi sopii viihteellisiin palapeleihin, joiden loppunäytöksessä salaisuudet paljastuvat ja murhaaja jää kiinni.

Tositapahtumien esittäminen näyttelijöiden voimin edustaa nykyisin tv-kerronnan jokapäiväistä arkea, jossa dokumentaation, fiktion ja mahdollisen manipuloinnin rajat hämärtyvät.

Näyteltyjen näkökulmien ristiriitaisuuteen ja niiden näennäisdokumentaariseen viihteellisyyteen luottaa myös Valhetta vai ei?, jonka ensimmäisessä jaksossa kysytään, surmasiko tv-dekkari Barettana tunnettu näyttelijä Robert Blake vaimonsa Bonnie Lee Bakleyn.

Elämmekö aikaa, jona Rashomonin viisaat pohdiskelut sivuutetaan, ja kotikatsomoissa yksinkertaisesti ”tiedetään”, mikä on totta ja kuka syyllinen?

Toivottavasti tämä ohjelmaformaatti ei rantaudu Suomeen: emme tarvitse näyteltyjä versioita Bodomin surmista tai Anneli Auerista.

Valhetta vai ei? Friillä klo 20.30.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat