Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Uusi nettisarja Kadonnut käsittelee katoamistapauksia

Yle käynnistää säännöllisen podcast-tuotannon.

Radio ja TV
 
Yle
Kadonnut-sarjaa toimittaa Leena Häkkinen. Uudet jaksot ilmestyvät kuunneltavaksi aina perjantaisin.
Kadonnut-sarjaa toimittaa Leena Häkkinen. Uudet jaksot ilmestyvät kuunneltavaksi aina perjantaisin. Kuva: Yle

Jos mainitsen nimen Nela Utkina, melkein kaikki lukijat muistavat, kenestä on kysymys. Niin paljon katoamistapaukset ihmisiä kiinnostavat.

Ylen uusi podcast-sarja Kadonnut tarttuu siis aiheeseen, jota on kaluttu jo aika paljon. Siinä on sekä riskinsä että mahdollisuutensa.

Läheisen katoaminen on niin henkilökohtainen tragedia, että sen kaikkia puolia on ulkopuolisen mahdotonta käsittää. Ääni on intiimiydessään hyvä väline tällaisen aiheen käsittelyyn.

Toimittaja Leena Häkkinen valitsee lähestymistavan, jossa hän itse on voimakkaasti läsnä. Parhaimmillaan se toimii toimittajan työidentiteetin mediakriittisissä pohdinnoissa.

Sen sijaan Jari Sarasvuo -tyyliset yleisön sinuttelut voivat pahimmillaan jopa loitontaa kuulijaa aiheesta.

Suomessa parikymmentä ihmistä katoaa vuosittain niin, että tapaukset jäävät selvittämättä. Podcast-sarja käsittelee useita viime aikojen tunnettuja katoamistapauksia, kuten Saku Inomaata, Birgitta Silanderia ja Päivi Heikinheimoa.

Kadonnut on vahvimmillaan mikrofonin vieraillessa katoamispaikoilla ja etsintäoperaatioissa. Sarjan dramaturgiaa kehitellään dekkarimaisesti.

Podcast tarkoittaa ainoastaan internetissä jaettavaa, yleensä sarjamuotoista äänisisältöä. Sana on alunperin yhdistelmä iPod -mobiililaitteesta ja englannin kielen lähetystä tarkoittavasta broadcast-sanasta.

Kadonnut-sarjaa löytyy jo netistä pari jaksoa, ja uudet jaksot ilmestyvät kuunneltavaksi perjantaisin. Yle aikoo tulevaisuudessa lanseerata säännöllisesti lisää podcast-sarjoja. Seuraavaksi alkaa maaliskuussa Vikasietotila, joka käsittelee ihmisten ja teknisten laitteiden suhteita.

Podcastit ovat nousseet suosioon erityisesti Yhdysvalloissa, jossa tunnetuimpia äänisarjoja ovat esimerkiksi This American Life ja Serial. Suomessa esimerkiksi Nelonen Median Supla-palvelu yrittää podcastien läpimurtoa. Äänisisältöjen tuominen uusiin välineisiin kiinnostaa myös Yleä.

”Haemme uutta tapaa lähettää ja kertoa. Kehitämme tulevaisuuden audionkulutusta”, ohjelmapäällikkö Jonna Ferm visioi.

yle.fi/aihe/kadonnut

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat