Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Mykkäelokuva on harvoin äänetön

Aki Kaurismäen Juha on oivallinen esimerkki musiikin merkityksestä mykkäelokuvissa.

Radio ja TV
 
Henri Waltter Rehnström
Yle
Vieras mies tulee taloon ja muuttaa Juhan (Sakari Kuosmanen) ja Marjan (Kati Outinen) elämän.
Vieras mies tulee taloon ja muuttaa Juhan (Sakari Kuosmanen) ja Marjan (Kati Outinen) elämän. Kuva: Yle

Aki Kaurismäen elokuvat muistetaan hiljaisista kohtauksista ja vähäpuheisista henkilöhahmoista. Ei siis ollut yllättävää, että hän halusi toteuttaa myös täydellisen mykkäelokuvan. Aiheeksi valikoitui Juhani Ahon kolmiodraama Juha, vuonna 1911 ilmestynyt klassikkoromaani, joka oli kääntynyt elokuvaksi jo kolme kerta aiemmin.

Juha (1999) filmattiin mustavalkoisena ilman ääntä. Dialogi näkyi väliplansseissa. Tästä huolimatta elokuva on yksi Kaurismäen äänekkäimmistä. Tämä johtuu ennen kaikkea Anssi Tikanmäen säveltämästä musiikista. Se soi kohtauksesta toiseen tuoden tarinaan vanhan ajan elokuvan tuntua ja pitäen kolmiodraaman tunnelmaa yllä.

Perinteisiä kaurismäkeläisiä hiljaisia hetkiä ei Juhasta löydy. Leffa on oivallinen osoitus siitä, miten olennainen elementti musiikki on mykkäelokuvissa. Tämä näkyy myös monissa alan klassikoissa.

Mitä olisi Sergei Eisensteinin Panssarilaiva Potemkin (1925) ilman Edmund Meiselin musiikkia? Elokuvan kuuluisaa Odessan portaat -kohtausta ei voi katsoa ilman Meiselin uhkaa, lohduttomuutta ja väkivaltaa luovivia säveliä. Myös Luis Buñuelin surrealismin klassikko Andalusialainen koira (1929) olisi täysin eri elokuva ilman siihen yhdistettävää argentiinalaista tangoa.

Elokuvahistoriasta löytyy vain harva aidosti mykkä elokuva. Yksi näistä on Carl Theodore Dreyerin Jean D’Archin kärsimys (1928). Orleansin neitsyen oikeudenkäyntiä käsitellyt elokuva kuvattiin äänettömänä, eikä sitä varten sävelletty alun perin lainkaan musiikkia.

Juha Teemalla klo 21.55.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat