Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Alabamalainen pikkukaupunki on kuuluisa levystudiostaan

Musiikki yhdisti rodut rasistisessa tuppukylässä.

Radio ja TV
 
Yle
Monet Aretha Franklinin hittikappaleista syntyivät Muscle Shoalsin Fame-studiolla.
Monet Aretha Franklinin hittikappaleista syntyivät Muscle Shoalsin Fame-studiolla. Kuva: Yle

Alabaman osavaltio tunnettiin pitkään Yhdysvaltain rasistisimpana kolkkana. Osavaltion pohjoisrajalla sijaitseva Muscle Shoalsin pikkukaupungin nimi puolestaan on siellä sijainneen Fame-studion ansiosta synonyymi musiikkityylille, joka tunnetaan nimellä southern soul, etelän soul, tai deep soul.

Paradoksi on huomattava, sillä kaikista musiikinlajeista nimenomaan musta soulmusiikki tahditti väkevimmin 1960-luvun amerikkalaista kansalaisoikeustaistelua.

Muscle Shoals -dokumentti kertoo Fame-studiota pyörittäneen musiikkituottaja Rick Hallin värikkään ja traagisenkin tarinan. Samalla se tulee piirtäneeksi kuvan siitä, kuinka musiikki mahdollisti tällaisen paradoksin.

Ensin Hallin kätilöimä ”Muscle Shoals -soundi” yhdisti mustat ja valkoiset muusikot studion sisällä, sen jälkeen muusikkojen aikaansaannokset eli levyt alkoivat yhdistää ihmisiä myös studion seinien ulkopuolella. Fame Studiossa syntyivät muun muassa Wilson Pickettin ja Aretha Franklinin hitit.

Rick Hallin esikuva oli tuottaja Sam Phillips, jonka piskuinen Sun Records Memphisissä oli sekä indie-levy-yhtiöiden pioneeri että Elviksen ja Johnny Cashin kotipesä. Sunin studio oli myös ensimmäinen koko syvässä etelässä, jossa valkoiset ja mustat muusikot saattoivat kokea toisensa tasavertaisina.

Kuinka ollakaan, myös Phillips oli alunperin kotoisin Muscle Shoalsista.

Jotain erikoista Muscle Shoalsin läpi virtaavan ”laulavan joen”, Tennessee Riverin, vedessä täytyy olla.

Muscle Shoals Teemalla klo 21.00.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat