Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Ylen musiikkisarja Klassinen Suomi alkaa

Rock-Suomen ja Iskelmä-Suomen jälkeen kartoitetaan klasaripiirejä

Radio ja TV
 
Jyrki Valkama / Yle
Pekka Laine (vas.), Kare Eskola (oik.) ja Anu Holttinen toimittivat televisioon ja radioon kymmenosaisen Klassinen Suomi -sarjan.
Pekka Laine (vas.), Kare Eskola (oik.) ja Anu Holttinen toimittivat televisioon ja radioon kymmenosaisen Klassinen Suomi -sarjan. Kuva: Jyrki Valkama / Yle

Palkitut dokumenttisarjat Rock-Suomi (2010) ja Iskelmä-Suomi (2013) saavat jatkoa. Toimittajat Pekka Laine, Kare Eskola ja Anu Holttinen sekä ohjaaja Teemu Holttinen perehtyvät Ylen uudessa kymmenosaisessa tv- ja radiosarjassa klassiseen musiikkiin.

Suomi on kokoonsa nähden merkittävä klassisen musiikin maa, josta tulee nimekkäitä säveltäjiä ja muusikoita. Iso kiitos tästä annetaan sarjassa suomalaiselle musiikkikoulutukselle, erityisesti Sibelius-akatemialle.

Klassinen Suomi pohjautuu laajaan haastattelumateriaaliin, jossa ovat esillä klassisen musiikin kärkinimet Esa-Pekka Salosesta Kaija Saariahoon ja Pekka Kuusistosta Susanna Mälkkiin. Joukko täydentyy esimerkiksi toimittajilla, kriitikoilla ja tutkijoilla.

Puhesisällön visualisointi pohjautuu tv-sarjassa laajaan arkistomateriaaliin, josta suuri osa on valokuvia. Niihin haetaan elokuvallisuutta keinoilla – zoomauksilla ja panoroinneilla –, joita elokuvataiteessa pyritään usein välttelemään.

Radiossa haastatteluja väritetään virtaavalla musiikilla ja satunnaisilla arkistokatkelmilla. Sekä televisiossa että radiossa toimittajien juonnot rajoittuvat vain tarpeelliseen.

Parhaiten tv- ja radiosarjat toimivat yhdessä. Radiossa esitettävät jaksot ovat ikään kuin syventävää materiaalia tv-sisällölle.

Radiossa on rohkeutta myös irtiottoihin. Esimerkiksi sarjan Jean Sibeliusta käsittelevä kolmosjakso tavoittaa radiossa samanlaisen kapinamentaliteetin, jota Kare Eskola usein harjoittaa omassa Välilevyjä-ohjelmassaan.

Avausjaksossa pohditaan, mitä huipulle pyrkiminen tarkoittaa klasarimaailmassa. Muusikot eivät erityisemmin arvosta ulkopuolista puhetta ”lahjakkuudesta”. Osaaminen kun edellyttää loputonta työtä: harjoittelemista harjoittelemisen perään.

Mukana on myös tähtikultin kritiikkiä. Klassisessakin musiikissa kiinnitetään huomiota täysin säveliin liittymättömiin seikkoihin, kuten esiintyjän ulkonäköön.

Radiossa haastateltavia ei ole tv-sarjan tapaan ”planssitettu”, vaan he jäävät nimettömiksi. Jos siis kuuntelee pelkästään sarjan radioversiota, saattaa olla aika hankalaa pysyä kärryillä siitä, kuka on kulloinkin äänessä.

Klassinen Suomi Radio 1:ssä klo 11.00 ja Teemalla klo 21.00.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat