Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Malala Yousafzain henkilökuva kertoo poikkeuksellisesta rohkeudesta

Malala Yousafzai voitti Nobelin rauhanpalkinnon vain 17-vuotiaana.

Radio ja TV
 
Fox
Aktivisti Malala Yousafzain etunimi on lainattu teinitytöltä, joka 1800-luvulla innoitti pataaneja taisteluun brittejä vastaan.
Aktivisti Malala Yousafzain etunimi on lainattu teinitytöltä, joka 1800-luvulla innoitti pataaneja taisteluun brittejä vastaan. Kuva: Fox

Mitä sinä uskaltaisit sanoa maatasi terrorisoivista miehistä televisiokameroiden edessä? Pakistanilainen varhaisteini Malala Yousafzai vaati toistuvasti pidätettäväksi taleban-johtajat, jotka kieltävät tyttöjen koulunkäynnin ja räjäyttävät koulurakennuksia.

Lokakuussa 2012 yksi talebaneista ampui Yousafzaita. Hän selvisi päähän osuneesta luodista täpärästi hengissä.

Kuntoutumisensa jälkeen Yousafzai on jatkanut kampanjointia maailman tyttöjen puolesta. Vuonna 2014 hänelle myönnettiin Nobelin rauhanpalkinto, vain 17-vuotiaana.

Henkilökuvan Malala (2015) on ohjannut Davis Guggenheim, joka sai Oscarin ilmastonmuutosdokumentistaan Epämiellyttävä totuus (2006).

Malala-dokumentti perustuu Yousafzain ja Christina Lambin teokseen Minä olen Malala (2013). Kirjaa on kehuttu innostavaksi, mutta toisaalta sitä on myös moitittu sujuvuuden ja omaäänisyyden puutteesta.

Tätä kaksijakoisuutta on myös dokumentissa. Yousafzain elämäntarina on katkottu niin moneen osaan, että se ei hahmotu kehityskulkuna. Omaäänisyys hämärtyy siksi, että älykkäästi ja ylevästi puhumaan tottunut Yousafzai ei päästä syvimpiä tuntojaan esille. Silti tarinan poikkeuksellisuus ei jää epäselväksi, ja dramaattisimmat kohdat ravistelevat tunteita.

Yksi näistä kohdista on alun siirtymä. Ensin animaatiojaksossa näytetään, mistä Malalan isä poimi nimen tyttärelleen: 1800-luvun Afganistanissa teinityttö Malalai kannusti rintamalta pakenevia pataaneja taisteluun brittejä vastaan. Hän johdatti taistelijat voittoon mutta kaatui itse.

Malalan kuolinhetkestä leikataan haavoittuneeseen Yousafzaihin, kun häntä kannetaan tajuttomana ambulanssiin. Nimi oli enne niin rohkeudessa kuin tragediassakin.

Katsaus Yousafzain tavalliseen perhe- ja kouluelämään Britanniassa on hyödyllistä sädekehän himmennystyötä, mutta tuntuu lopulta löyhältä. Selvimmin mieleen jää, että uudessa kotimaassakin perheen äiti on kehottanut Yousafzaita nöyristelyyn miesten edessä.

Tuosta nöyristelystä Yousafzain vapautti hänen avomielinen isänsä Ziauddin, jonka osuus dokumentissa nousee omaksi sankaritarinakseen.

Vaikeasta änkytyksestä kärsineestä Ziauddinista tuli puhuja kaunopuheisen isänsä jalanjäljissä. Sanojen avulla hänkin on taistellut talebaneja ja heidän raakalaismaista islamintulkintaansa vastaan.

Oma tiivis sankaritarinansa on sekin, miten Malala Yousafzain henki pelastetaan ja miten hoitohenkilökunta Britanniassa palauttaa hänen toimintakykynsä: liikkeen, ajattelun ja puheen.

Tänään, kansainvälisenä naistenpäivänä 2016, se kaikuu Suomeen asti.

Malala Foxilla klo 16.00.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat