Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Palkittu dokumentti kertoo epäonnistuneen ”kunniamurhan” uhrin tarinan

Sharmeen Obaid-Chinoy voitti lyhytdokumentillaan jo toisen Oscarinsa.

Radio ja TV
 
HBO
19-vuotias Saba yritettiin tappaa, koska setä piti hänen sulhasensa sukua liian köyhänä.
19-vuotias Saba yritettiin tappaa, koska setä piti hänen sulhasensa sukua liian köyhänä. Kuva: HBO

Sharmeen Obaid-Chinoyn ohjaama 40-minuuttinen A Girl in the River: The Price of Forgiveness voitti toissa sunnuntaina parhaan lyhytdokumentin Oscar-palkinnon.

HBO:n tuottama dokumentti kertoo yritykseksi jääneestä ”kunniamurhasta” ja sen jälkimainingeista. Gujranwalan miljoonakaupungissa Pakistanissa 19-vuotiaan Saban isä ampui tytärtään ohimoon, mutta luoti suuntautui alaspäin ja teki ammottavan haavan Saban kasvoihin. Isä ja setä heittivät tajuttoman Saban jokeen, mutta hän virkosi ja pelastautui.

”Kunniamurhien” sairasta perinnettä vastenkin kyseinen väkivallanteko tuntuu käsittämättömältä, koska Saban isä oli jo kertaalleen hyväksynyt tyttärensä sulhasehdokkaan. Mielitietty Qaiser ei kuitenkaan tullut sedän mielestä tarpeeksi varakkaasta suvusta. Niinpä Qaiser ja Saba avioituivat ilman lupaa.

Kyseessä ei ole ensimmäinen kerta, kun Sharmeen Obaid-Chinoy kuvaa Pakistanin naisiin kohdistuvia kauhuja. Hän voitti saman Oscar-kategorian myös vuonna 2012 lyhytdokumentillaan Saving Face. Siinä tavattiin naisia, joiden kasvoille aviomiehet ja pettyneet kosijat olivat heittäneet happoa.

Samoin kuin Saving Facessa myös A Girl in the River -dokumentissa tärkeään asemaan nousee oikeusprosessi. Pakistanissa murhayrityksen uhri voi anteeksi antamalla vapauttaa tekijät. Tätä Sabalta ryhdytään vaatimaan.

Obaid-Chinoyn kahdesta menestysdokumentista A Girl in the River on rakenteeltaan selvästi ehyempi. Sen palaset asettuvat kuin itsestään kohdalleen oikeusprosessin edetessä ja asianosaisia haastateltaessa. Molemmista dokumenteista tekee väkivahvoja se, että ne katsovat huutavaa vääryyttä tavallisen ihmisen tasolta.

Näiden kurkusta kuristavien, maailman muuttamiseen tähtäävien ohjaustöiden näkemisen jälkeen tuntuu entistäkin idioottimaisemmalta, että ennen Oscar-palkinnon ojentamista miljonäärikoomikko Louis CK halusi vääntää vitsiä dokumenttiohjaajien surkeasta tulotasosta. Typeryyttä syventää se, että raha oli pohjasyy voittajadokumentin murhayritykselle.

A Girl in the River HBO Nordicissa (hbonordic.fi).

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat