Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Ristiriitaisesta miehestä syntyi mehevä dokumenttielokuva

John Milius käsikirjoittaa taitavasti ja ohjaa roskaa.

Radio ja TV
 
Yle
John Milius ohjaa Arnold Schwarzeneggeria elokuvan Conan – barbaari kuvauksissa.
John Milius ohjaa Arnold Schwarzeneggeria elokuvan Conan – barbaari kuvauksissa. Kuva: Yle

Olisiko John Milius ansainnut Oscarin elokuvan Ilmestyskirja. Nyt (1979) käsikirjoituksesta? Totta helvetissä – miliusmaista ilmaisutapaa käyttääkseni. Voiton vei sujuva, mutta paljon mitättömämmälle paikalle elokuvahistoriassa päätynyt avioerodraama Kramer vastaan Kramer.

Joey Figueroan ja Zak Knutsonin dokumentti Milius (2013) kertoo, että Francis Ford Coppolan mestariteoksen omintakeinen alkuperäisnimi oli muistuma pasifistisesta rintanapista.

Elokuvakoulussa opiskellut Milius muokkasi rintanapin tekstin Nirvana – Now muotoon Apocalypse – Now, ja rintanapin rauhanmerkistä hän muotoili pommikoneen.

Miliuksen (s. 1944) oikeistolainen asenne on ajanut hänet marginaaliin Hollywoodissa. Jos kysytään opiskelukavereilta Steven Spielbergiltä tai George Lucasilta – kuten dokumentissa kysytään – ylimacho, sotaa ihannoiva puoli Miliuksessa on pikemminkin rooli kuin oikea luonteenpiirre.

Conan – barbaarin Miliuksen kanssa käsikirjoittanut Oliver Stone on toista mieltä. Stone lähti aikoinaan Vietnamin sotaan ja kasvoi sodanvastustajaksi. Milius olisi halunnut Vietnamiin, mutta ei päässyt astman vuoksi.

Haastattelussa Milius kertoo, että elokuvien ohjaaminen oli hänelle toiseksi paras vaihtoehto, kun tie kenraaliksi katkesi.

Hän kuitenkin on selvästi taitavampi käsikirjoittajana kuin ohjaajana. Aika ei ole kohdellut lempeästi edes Miliuksen tunnetuimpia ohjauksia Conan, Tuuli ja leijona tai Villit vuodet, joka uusitaan tänään teemaillassa. Urpo jo syntyessään oli teinisotaelokuva Punainen vaara.

Kun Miliuksessa tolkuttomuus yhdistyy kovaan ammattitaitoon ja öykkärimäinen persoona törmää Hollywoodin omanarvontuntoisiin tuottajiin, syntyy dokumentti, joka pysyy alusta loppuun mehevänä ristiriitaisuuksien ja kummallisten tarinoiden verkkona.

Käsikirjoittamisen puolella kiintoisimmat anekdootit liittyvät elokuviin, joihin Milius kirjoitti vain muutamia vuorosanoja. Näitä ovat Tappajahai, Punaisen lokakuun metsästys ja Likainen Harry, jonka tylyissä urahduksissa yhdistyvät ikimuistoisesti Miliuksen taiturimaisuus ja sotaisuus: ”Go ahead, make my day.”

Milius Teemalla klo 22.55.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat