Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Kova laki yhdisti poliisit ja juristit

Omaperäisintä Dick Wolfin luomassa sarjassa on sen tiukka muoto.

Radio ja TV
 
Tuomo Yrttiaho
Virginia Sherwood NBC
Kova laki alkaa meillä nyt 17. kaudesta vuodelta 2006. Siinä vaiheessa sarjan vakinäyttelijäjoukko näytti tällaiselta.
Kova laki alkaa meillä nyt 17. kaudesta vuodelta 2006. Siinä vaiheessa sarjan vakinäyttelijäjoukko näytti tällaiselta. Kuva: Virginia Sherwood NBC

Ei ole sattumaa, että Dick Wolfin luomasta Kova laki -sarjasta (Law & Order, 1990–2010) tuli eräs tv-historian menestystarinoista. 1980-luvun suosittujen poliisisarjojen Hill Street Bluesin ja Miami Vicen parissa kannuksensa hankkinut Wolf yhdisti Kovassa laissa amerikkalaistelevision rakastamat poliisi- ja oikeussalidraamat napakaksi kokonaisuudeksi. Ennen kaikkea sarja toi viihteellisiin rikosdraamoihin yhteiskunnallisen näkökulman.

New Yorkiin sijoittuvalle sarjalle on tyypillistä tosielämän rikosten käyttäminen tapahtumien innoittajana. Omaperäisintä on kuitenkin Kovan lain tiukka muoto. Nimensä mukaisesti se rakentuu kahdesta toisiaan seuraavasta kokonaisuudesta: poliisivoimien ja tuomioistuimen työstä saman rikoksen kimpussa.

Vaikka sarjassa nähtiin vuosien kuluessa useita vakiohahmoja, pysyi varsinainen fokus aina hahmojen edustamien instituutioiden toiminnassa. Hyvin usein oikeus ja oikeudenmukaisuus problematisoituivat. Tässä mielessä Kova laki raivasi tietä The Wiren kaltaisille sarjoille, joissa rikostutkinta oli vain pintaa, ja varsinainen pihvi löytyi tapahtumia ympäröivästä yhteiskunnasta.

Kovan lain merkityksestä kertovat myös sitä seuranneet useat spin offit, joista parhaiten ovat menestyneet Erikoisyksikkö (1999–) ja Rikollinen mieli (2001–2011). Sarjasta on tehty versioita myös muissa maissa.

Kova laki TV5:llä klo 23.35. Kova laki: Erikoisyksikkö TV2:ssa klo 23.06.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat