Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Hohdokkuus karisi tupakoinnista

Vuonna 2016 elokuvien ja tv-sarjojen tupakoitsija on alennustilassa, tyhmä, rikollinen tai päihteidenkäyttäjä.

Radio ja TV
 

Televisiosta tuli Bridget Jones, elämäni sinkkuna. Se oli yllättävän hauska – mutta huomiota kiinnitti Bridgetin tupakointi. Jo elokuvan ilmestymisvuonna 2001 röökaaminen korosti, että tämä nainen on onneton. Vuonna 2016 se kuitenkin näytti kaksin verroin siltä. Poltella nyt jatkuvasti tupakkia omalla sängyllä, eihän sellainen ole tasapainoisen ihmisen hommaa.

Näinä aikoina tupakointi näytti myös vanhanaikaiselta. Tupakointi itseinhon ilmaisutapana, tosi 2000-luvun alkua.

Jos elokuva tehtäisiin nyt, tupakoinnin sijaan Bridget kuntoilisi liikaa ja noudattaisi jotain monimutkaista, ortorektista ruokavaliota.

Viime kesänä Lääkärit tupakointia vastaan -verkosto ehdotti, että tupakointia näyttäviä elokuvia pitäisi esittää tv:ssä vasta myöhäisillassa. Tupakoinnin näyttäminen kun voi muokata lasten ja nuorten asenteita myönteisemmäksi tupakointia kohtaan.

Näin voi hyvinkin olla, mutta onko tupakoiva ihminen sarjoissa tai elokuvissa kovin ihailtava tai myönteisesti värittynyt? James Dean oli 1950-luvulla taatusti cool. Tänä päivänä elokuvien ja tv-sarjojen tupakoitsija tuntuu olevan pikemminkin alennustilassa, tyhmä, rikollinen tai päihteidenkäyttäjä.

Tosin monessa sarjassa yhteiskuntakelpoisetkin hahmot polttavat. House of Cardsin Frank Underwood poltti vaimonsa kanssa yhden iltaisin. Sellainen tupakointi näytti aika positiiviselta, rentoutumiselta. Sen seurauksena Underwoodista ei tule keltasormista nikotiinin orjaa, joka yskii inhottavasti koko ajan.

Myös salatupakoitsijoita on tv-sarjoissa nähty. Esimerkiksi The Leftovers -sarjassa Kevin Garvey kävi juoksulenkillä, mutta meni tupakkakätkön kautta metsään tupruttelemaan.

Salatupakointi oli olennainen osa henkilöhahmoa. Se kertoi, että hänellä on salaisuuksia. Hän ei ole niin kunnollinen kuin luullaan.

Toukokuussa voimaan tuleva uusi tupakkalaki saattaa lopettaa Suomessa parveketupakoinnin. Tupakoitsijoita ajetaan selvästi yhä ahtaammalle.

Ehkä se johtaa kuin itsestään siihen, että tupakointi katoaa myös elokuvista ja tv-sarjoista. Jos niin käy, pitää keksiä uusia tapoja ilmaista henkilön täyttä rappiota tai lievää dekadenssia.

Miten Frank Underwood rentoutuu iltaisin? Tai mitä Kevin Garvey tekee salaa metsässä?

Ehkä he syövät liikaa karkkia. Sokeri on vaarallista, sopii vain rankoille tyypeille!

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat