Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Dokumentti kertoo muusikoista 1960-luvun hittilevyjen takana

The Wrecking Crew koostui huippulahjakkaista studiomuusikoista.

Radio ja TV
 
Yle
The Wrecking Crew’n jäseniä 60-luvulla Gold Star -studioilla.
The Wrecking Crew’n jäseniä 60-luvulla Gold Star -studioilla. Kuva: Yle

The Beach Boys, The Monkees, Phil Spector, The Byrds. Kaikki artisteja, joiden nimet ovat tuttuja muillekin kuin 1960-luvun popmusiikin harrastajille. Kesti kuitenkin vuosia ennen kuin suurelle yleisölle selvisi, että esimerkiksi Beach Boysin Pet Sounds -klassikkolevyllä ei soita yhtyeen jäsenistä kuin Brian Wilson.

Useimmat instrumenteista soitti huippulahjakkaista sessiomuusikoista koostunut ryhmä, joka tulisi myöhemmin tunnetuksi nimellä The Wrecking Crew.

The Wrecking Crew’n kitaristeihin kuuluneen Tommy Tedescon poika Danny Tedesco on tehnyt isänsä työyhteisöstä dokumentin, joka käy Tedescon perheen näkökulmasta läpi The Wrecking Crew’n vaiheet aina 1970-luvun alkuun.

Tedescon valitsema kerronnallinen ratkaisu on sekä siunaus että rasite. On kiinnostavaa kuulla, kuinka juuri Tedescon perhe koki esimerkiksi isän jatkuvan poissaolon. Toisaalta perhekeskeisyydestä karttuu kerronnallisia rönsyjä, jotka vievät fokusta pois itse asiasta.

Tommy Tedescon lisäksi The Wrecking Crew’n ydinryhmään kuuluivat muun muassa rumpalit Hal Blaine ja Earl Palmer, kitaristit Glen Campbell ja Al Casey, saksofonisti Plas Johnson sekä ryhmän ainoa naisjäsen, basisti Carol Kaye, jota Brian Wilson kuvailee ”maailman parhaaksi basistiksi”. Kaikki pääsevät dokumentissa ääneen.

”Siinä on ironiaa kerrakseen. Vietät koko ikäsi soittamalla kitaraosuuksia kappaleisiin, jotka koko maailma tuntee. Mutta vielä silloinkin, kun kuolet, nimesi lausutaan väärin muistopuheissa”, Danny Tedesco toteaa dokumentissa isästään.

Miksi The Wrecking Crew’n jäsenet eivät vaatineet itselleen huomiota, jonka olisivat ansainneet?

Tv-tuottaja Dick Clarkilla on asiaan selitys. ”Nämä tyypit soittivat niin monilla eri levyillä, että olisi ollut äärimmäisen noloa, jos se olisi paljastunut ostavalle yleisölle.”

Jonkinlaista aikansa punk-asennetta nuorista arroganteista hipstereistä koostunut The Wrecking Crew tietämättään ilmensi – ainakin nimensä syntytarinassa.

Kun vähitellen muodostumassa olleen ryhmän jäsenet saapuivat sessioihin huolettomasti farkuissa, t-paidoissa ja savuke suupielessä, puvuissa ja kravateissa patsastelleet vanhemmat kollegat närkästyivät.

”Those new guys, they are going to wreck the music business”, veteraanit sanoivat Wrecking Crew’sta. Nuo tulokkaat tuhoavat musiikkibisneksen.

Kävikin päinvastoin.

The Wrecking Crew Teemalla klo 21.10.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat