Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Neiti Etiketti jakaa käytössääntöjä

Sarjasta voisivat ottaa oppia lasten vanhemmatkin.

Radio ja TV
 
Raisa Mattila
Yle
Onko ok hörppiä alkukeitto suoraan lautaselta? Ei, opettaa neiti Etiketti (Karoliina Blackburn).
Onko ok hörppiä alkukeitto suoraan lautaselta? Ei, opettaa neiti Etiketti (Karoliina Blackburn). Kuva: Yle

Kärsimykset hyvitetään (Tuhkimo), jekutus ei kannata (Poika ja susi), houkutuksiin lankeamisesta rangaistaan (Hannu ja Kerttu). Erilaisuus on rikkaus (Jari ja Kari). Ei satua tai lasten tv-sarjaa ilman pinnanalaista opetusta.

Suorempia opetuksia tarjoaa tänään alkava Neiti Etiketti. Uudessa kymmenosaisessa sarjassa lapsille esitellään ”huumorin keinoin” kultaisia käytössääntöjä. Miten – ja missä tilanteissa – tarjoilijaa kutsutaan ravintolassa? Onko ok hörppiä alkukeitto suoraan lautaselta?

Oppi ei kaada ojaan, mutta ottavatko piltit onkeensa näin suorasukaisista opeista? Muistan itse ahdistuneeni lapsena jo siitä, että Muumien tunnarissa laulettiin, kuinka ”muumeilta elämää oppia voi”. Tarjous oli liian ilmeinen tartuttavaksi.

Ne itse hoksattaviksi jätetyt opit taas saattoivat tehdä jopa lähtemättömän vaikutuksen. Esimerkiksi se, kuinka Matka maailman ympäri 80 päivässä -sarjassa Phileas Fogg otti riskin ja myöhästytti reissuaan pelastaakseen tuntemattoman prinsessa Romyn polttoroviolta. Mitä tästä opimme? Pyyteetön ystävällisyys kannattaa aina.

Huonoimmin käyttäytyvät yleensä aikuiset, koska kukaan ei vaadi heiltä – meiltä – jatkuvasti hyvää käytöstä, kuten lapsilta vaaditaan. Myös Neiti Etiketin tekijät tietävät tämän. Jaksot ovat kuulemma syntyneet tekijätiimin muistellessa kaikkein huonokäytöksisimpiä tilanteita, joihin ovat elämässään joutuneet. Uskallan veikata, että niissä tilanteissa eivät ole olleet pääosassa lapset vaan aikuiset.

Toivottavasti vanhemmat tulevat vilkaisseeksi sarjaa jälkikasvunsa siivellä.

Neiti Etiketti Pikku Kakkosessa klo 17.00.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat