Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Kiehtova dokumenttisarja esittelee taidehistoriaa animaation keinoin

Picasson, Matissen ja kumppaneiden vaiheita kertaava ranskalaissarja on tv-ilmaisua parhaasta päästä.

Radio ja TV
 
Yle
Dokumentin animaatioista – tässä Pablo Picasso ja teoksensa Avignonin naiset – vastaa César-palkittu animaattori Amélie Harrault.
Dokumentin animaatioista – tässä Pablo Picasso ja teoksensa Avignonin naiset – vastaa César-palkittu animaattori Amélie Harrault. Kuva: Yle

Kuusiosainen Ranskan modernismin kiehtova historia on tv-ilmaisua parhaasta päästä. On aina nautinto katsoa ohjelmaa, jossa ei ole säästelty vaivaa eikä kustannuksia.

Ranskalaissarja kertaa periaatteessa tuttuja taidehistorian vaiheita, mutta se tuo niihin oman viehättävän lisänsä kepeällä tyylillä ja lukuisilla anekdooteilla. Oikeastaan koko käsikirjoitus perustuu nimenomaan pieniin ja isompiin sattumuksiin, jotka kuvaavat mainiosti aikakauden tunnettuja ja vähemmän tunnettuja taiteilijoita sekä heidän tukijoitaan.

Sarjan keskeisiä henkilöitä ovat Pablo Picasso, Henri Matisse, runoilija Guillaume Apollinaire, monitaituri Jean Cocteau, amerikkalaiset Gertrude Stein ja Ernest Hemingway sekä runoilija Max Jacob, jota sarjassa kuvataan suurten mestareiden varjoon jäävänä traagisena hahmona. Aikakauden ismejä olivat fauvismi, kubismi, surrealismi ja dadaismi.

Aloitusjakso kertoo yhteisön synnystä Pariisin Montmartressa ja muun muassa legendaarisesta Bateau-Lavoir-rakennuksesta, jonne taiteilijat asettuivat asumaan. Silloin kaikki olivat vielä rutiköyhiä, myös Picasso.

Sarja on toteutettu yhdistelemällä runsasta arkistomateriaalia animaatioihin. Animaatiosta vastaa César-palkittu Amélie Harrault, joka on käsitellyt rohkeasti myös koko maailman tuntemia maalaustöitä. Arkistofilmejäkin on animoitu, ja tekstin ja filmien välille syntyy humoristisia merkityksiä.

Sarja paljastaa henkilöistään hyvinkin intiimejä asioita – alkaen Picasson naissuhteista – mutta myös yhtä sun toista taiteilijapiirien keskinäisistä kärhämistä. Niitä alkoi tulla sitä useammin, mitä enemmän toisille kertyi mainetta ja vähitellen rahaakin. Toisessa jaksossa seurataan, miten Picasson maalausten arvo alkoi yhtäkkiä kohota.

Sarjan herkullisten yksityiskohtien runsaudesta voi päätellä, että näistä taiteilijoista on historian kuluessa kirjoitettu aika lailla, ja he itsekin ovat muistaneet dokumentoida omaa erinomaisuuttaan.

Dokumenttisarjan kepeys kääntyy hetkittäin sitä itseään vastaan, ja varsinainen taide uhkaa jäädä taiteilijapersoonien edesottamusten varjoon. Ei kuitenkaan kokonaan, sillä sarjassa muistetaan myös analysoida teoksia, ja ismien vaihdokset esitetään havainnollisesti animaation keinoin. Erityisen hieno osuus on esimerkiksi kubismin aloittama mullistus.

Ei-ranskalaisille katsojille olisi tarpeen nähdä nimet myös kirjoitettuna, sillä niitä on paljon.

Ranskan modernismin kiehtova historia alkaa Teemalla klo 20.00.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat