Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Televisiossa kilpahuutaminen ja kehno väittely on syrjäyttänyt asiapuheen

Kokenut mediakeskustelija Jukka Relander kutsuu Ylen A2-teemailtoja ”terveen järjen joukkohaudoiksi”.

Radio ja TV
 
Kati Laukkanen / Yle
Ylen A2:n viimeisin teemailta oli Turvattomuus-ilta maaliskuun alussa. Puheenvuoroja maahanmuutosta jakoivat Annika Damström ja Markus Liimatainen.
Ylen A2:n viimeisin teemailta oli Turvattomuus-ilta maaliskuun alussa. Puheenvuoroja maahanmuutosta jakoivat Annika Damström ja Markus Liimatainen. Kuva: Kati Laukkanen / Yle

Nykyisten tv-ohjelmaformaattien perusteella julkinen keskustelukulttuuri on ajautunut Suomessa huonoon jamaan. Radiossa voi vielä kuulla jäänteitä perinteistä, mutta tv:n tarjoamat esikuvat ovat lannistavia. Toista osapuolta kunnioittava keskustelu on saanut väistyä kilpahuutamisen ja kehnon väittelyn tieltä.

Keskustelemisen mielikuvia dominoi A2-teemailtojen tyyli, jossa tavoitteena on pikemminkin rakentaa riitoja kuin etsiä yhteisymmärrystä ja jossa asiantuntemukselle ei lähtökohtaisestikaan jätetä tilaa. Studioon etsitään tarkoituksella ihmisiä, joilla oletetaan olevan vastakkaisia mielipiteitä.

A-studiossakin käydään keskusteluita, mutta niissä on aina kiire ja informaatiosisältö jää usein köykäiseksi. Jäljelle jää oikeastaan vain Pressiklubi.

Talk show -ohjelmissakin toki päästään joskus pintaa syvemmälle, jos vain juontaja malttaa kuunnella vieraitaan.

Kokenut mediakeskustelija Jukka Relander taivastelee nykytilannetta. Hän veti T-klubi-nimistä keskusteluohjelmaa Teema-kanavalla sen alkuvuosina ja turisee edelleen Tuomas Nevanlinnan kanssa Radio Helsingin Tukevasti ilmassa -lähetyksissä.

”Televisiossa pitäisi olla kohtaavaa keskustelua, jossa innostutaan toisesta eikä ammuta häntä alas”, Relander sanoo.

Relanderin T-klubissa ei haettu ristiriitoja tai uhreja vaan ihmisiä, jotka olivat perehtyneet johonkin asiaan. Hän suosittelee, että esimerkiksi poliitikkoja voisi käyttää välillä asiantuntijan roolissa eikä vain puolustamassa poliittista agendaansa.

Relanderin mielestä Yle kosiskelee yleisöä käyttämällä tavallisia katsojia asiantuntijoina. A2-iltoja hän kutsuu ”terveen järjen joukkohaudoiksi”.

Yle on vuosien varrella haudannut monta hyvää keskusteluohjelmaa. Relander muistuttaa, että 45 minuuttia, kolme keskustelijaa ja juontaja olisi edelleen mitä mainioin tv-formaatti.

Keskustelun tasolla on merkitystä demokratiankin kannalta: mikä on parempi paikka yhteiskunnalliselle keskustelulle kuin julkisen palvelun televisio?

A-studio TV1:ssä klo 21.05.

Jukka Lintinen / Yle
Illan A-studiota juontaa Susanne Päivärinta.
Illan A-studiota juontaa Susanne Päivärinta.
Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat