Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Vanhat Kummeli-sketsit palasivat ruutuun

Mikä kerää perheen tv:n ääreen? ”Huumori ja naisten ampumahiihto”, kuittaa Kummeli-koomikko Heikki Silvennoinen.

Radio ja TV
 
Kaisu Tervonen
Vierailiko Matti Näsä MusaCornerissa? Timo Kahilainen (vas.), Heikki Silvennoinen, Olli Keskinen ja Heikki Hela tekivät Kummeli-sarjaa.
Vierailiko Matti Näsä MusaCornerissa? Timo Kahilainen (vas.), Heikki Silvennoinen, Olli Keskinen ja Heikki Hela tekivät Kummeli-sarjaa.

Nuoriso ei katso enää televisiota, sen tietävät Kummelin koomikotkin. ”Yhtenäiskulttuuri on siltä osin kadonnut. Jokaisella on läppäri, josta katsotaan Netflixiä ja Areenaa ja muuta”, Timo Kahilainen sanoo.

Kummeli-sarja on siis ajan hermolla. Reilu viikko sitten Yle ilmoitti, että vanhan sketsisarjan kaikki kuusi tuotantokautta ovat katsottavissa Areenasta. Jaksoja on 49. Ne voi katsoa myös perinteiseen tapaan televisiosta, sillä maanantaina sarja alkoi alusta uusintana TV2:ssa.

Ensimmäisen kerran tv-yleisö tutustui Kummeliin vuonna 1991. Pirkanmaalaisessa kaveripiirissä muhinut huumori osui ja upposi lama-Suomeen. Huumoriveikot jättivät tv-yleisön tajuntaan hokemia ja hahmoja, kuten tamperelaisen farkkutakkifilosofin Matti Näsän.

Taloudellisen taantuman kourissa kärvistellään taas. Osa Kummelin sketseistä tuntuu kuitenkin epäkorrekteilta.

”Silloin niitä uskalsi tehdä. Nykyään helposti syytetään, että ollaan jotain pilkkaamassa. Kun sketsejä tekee yhteensä 25 tuntia, niin sitä kerkiää pyllistämään moneen suuntaan ja kumartamaan moneen suuntaan tasapuolisesti. Koomikon kuuluukin olla epäkorrekti”, Kahilainen sanoo.

On erityisesti yksi kohde, jolle Kummeli nauraa ilman varauksia. ”Keski-ikäinen suomalainen, kaljuuntuva, ylipainoinen äijä. Sille saa vielä vapaasti nauraa, kukaan ei suutu, ei edes se äijä”, Kahilainen toteaa.

”Saa nauraa itte mukana. Se on siinä parasta”, Heikki Silvennoinen kuittaa.

Kummeli-köörin nauru suuntautuu usein kohti pönöttäviä auktoriteettihahmoja. Sellaiselle on tilausta näinäkin päivinä.

Mutta onko Kummeli itse noussut 25 vuodessa jo auktoriteettiasemaan, merkittäväksi kulttuurihistorialliseksi vaikuttajaksi kotimaisessa sketsiviihteessä?

”Aika kultaa muistot. Mutta ei ole meidän tehtävä tehdä hommasta mitään kulttuurihistoriallista tai muutakaan”, Silvennoinen sanoo. ”Me ollaan vaan oltu pienessä kehässä, yritetty tehdä sitä hauskaa, mikä meitä naurattaa.”

Pienestä kehästä tosiaan oli kysymys. Parhaimmillaan sketsejä saatettiin kuvata kahden hengen voimin.

Olli Keskinen pisti kameran pyörimään ja ryntäsi sen eteen Silvennoisen kanssa. Boheemista tuotantotavasta huolimatta Kummeli keräsi parhaillaan 900 000 katsojaa.

Ainakin Kahilainen uskoo, että huumori on laji, joka saattaa vieläkin kerätä koko perheen ruudun ääreen.

”Huumori ja naisten ampumahiihto”, kuittaa Silvennoinen.

Kummeli-sketsisarjan kaikki jaksot Yle Areenassa (areena. yle.fi). Kummeli TV2:ssa ma–pe klo 19.00.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat