Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Dokumentaristi Kari Soveri kuvasi majavaperhettä kahden ja puolen vuoden ajan

Kamera kurkistaa myös majavaperheen pesään.

Radio ja TV
 
Kaisu Tervonen
Kari Soveri / Yle
Digiteknologian avulla Kari Soveri pääsi kameroineen lähelle majavia häiritsemättä niitä.
Digiteknologian avulla Kari Soveri pääsi kameroineen lähelle majavia häiritsemättä niitä. Kuva: Kari Soveri / Yle

Mikään eläinlaji ei ole muokannut omaa ekosysteemiään yhtä paljon kuin ihminen. Toisena tulee majava.

Kari Soverin dokumentti Majavien valtakunta näyttää yhden jyrsijäperheen vuodenkierron, näiden padonrakennustalkoot ja poikueen. Samalla se kertoo, kuinka padot synnyttävät metsiin kosteikkoja – maanomistajien harmiksi ja muiden lajien iloksi. Kosteikot toimivat pesimispaikkana useille linnuille, ja majavien kaatamista koivuista valuva mahla puolestaan ruokkii hyönteisiä.

”Elokuvan alkuperäinen työnimi oli Majavalammen uudisasukkaat. Tarkoitus oli keskittyä ehkä enemmän muihin lajeihin, mutta sitten pääpaino siirtyi majavaan. Minua alkoivat kiinnostaa kaikki haasteelliset asiat, joita en aikoinaan ole pystynyt kuvaamaan”, Soveri kertoo. Pitkän linjan dokumentaristi teki majavista dokumentin jo 1980-luvun puolivälissä MTV:lle.

Enää Soverin ei tarvitse raahata metsikköön raskaita filmikameroita. Kun hän lähtee kuvaamaan, maasturi on kuitenkin täynnä kameroita, helikoptereita niiden lennättämiseen ja pieniä hydrokoptereita kameroiden ajamiseen pitkin vesiä.

Majavien valtakuntaa nähdäänkin nyt niin ilmasta, vedestä kuin pesän sisältä. Digiteknologian ansiosta Soveri pystyi pitämään eläimiin tarpeeksi etäisyyttä, jotta nämä eivät häiriintyneet.

”Kun majava pääsee ihmisestä perille, se läimäyttää hännällään, ja kaikki sukeltavat ja painuvat pesään. Ne saattavat olla siellä kaksi, kolmekin tuntia, siihen saakka kun tulee pimeä.”

Soverin puihin asentamat kamerat tallensivat toki myös pimeäkuvaa. Siksi dokumentissa nähdään myös majavien yöllisiä puunkaatohommia.

Ihminen ja majava ovat ehkä nisäkäsmaailman tuotteliaimpia ekosysteemien arkkitehteja, mutta vain majava muuntaa elinympäristöään niin, ettei se polje muiden lajien mahdollisuuksia.

”Melkein joka luontoelokuvassa sanotaan, että tämän ja tämän ainoa vihollinen on ihminen, tätä toistetaan loputtomiin. Mutta kyllä ihmiset yrittävät myös toimia eri lajien hyväksi.”

Luontodokumentaristit ovat yleensä tällaisia ihmisiä.

”Kai meistä jokaisella on taustalla tämmöinen luonnonsuojelullinen aspekti.”

Avara luonto: Majavien valtakunta TV1:ssä klo 18.45.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat