Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Kansakunnan kaikilla sohvilla

Sohvaperunat-ohjelman koukku on erittäin hyvä roolimiehitys ja erinomainen leikkaus.

Radio ja TV
 

Makoilin kotisohvalla jaksamatta mitään. Kaukosäädinkin oli liian kaukana.

Jaksoin silti pyyhkäistä älypuhelimen päälle. Areena-applikaatio tarjosi Sohvaperunat-ohjelmaa.

Asetelma nauratti. Katsoin sohvalla ohjelmaa, jossa sohvilla istuvat suomalaiset katsoivat televisiota ja kommentoivat ohjelmia.

Aistin ilmassa käsinkosketeltavasti metatasojen tiheää tekstuuria. Ja ohjelmakin oli oikein hauska!

Brittiformaatista Gogglebox lokalisoitu tositelevisiosarja pyörii Ylellä jo toista tuotantokautta, mutta löysin sen vasta nyt.

Olen vaikuttunut. Jos tekisin työkseni tositelevisiota, haluaisin tehdä juuri tällaista.

Perjantai-iltaisin TV2:ssa esitettävässä 50 minuutin paketissa kaksitoista kotiraatia kommentoi edellisellä viikolla esitettyjä televisio-ohjelmia. Sohvaraatien koostumus vaihtelee kavereista pariskuntiin, äiti–tytär-kaksikosta hoitokodin senioriporukkaan.

Sohvaperunat-ohjelman koukku on erittäin hyvä roolimiehitys. Kommentaattorit ovat eri puolilta Suomea – taviksia, mutta sanavalmiita. Kommenttien painavuus ei piile niiden erityisessä analyyttisyydessä vaan rehellisyydessä.

Toinen ohjelman valtti on erinomainen leikkaus. Ohjelmassa puhutaan toki hattarankevyitä, mutta repliikit on rytmitetty huolellisesti. Löysiä sekunteja ei ole.

Onkin onni, että ohjelma on Yleisradion tuotantoa. Olen nimittäin varma, että kaupallisilla kanavilla sohvaperunoiksi olisi valittu homssuisia julkkiksia, mediakilareita tai takavuosikymmenien ”laulajasuuruuksia”.

Myös katsottavien ohjelmien skaala on laaja aina ajankohtaisdokumenteista vähä-älyisimpään tositelevisioon.

Sohvaperunat on palvelus meille, jotka emme juuri koskaan avaa televisiota primetime-aikaan. Pandoran lipas raottuu: ai tällaisiako ohjelmia televisiossa esitetään iltaisin?

Sohvaperunat lätkäisee kaksi kärpästä yhdellä iskulla. Sen lisäksi, että siitä saa hyvän kuvan ohjelmakartasta, sitä katsomalla saa mielipiteet päälle samaan hintaan.

Ja millaisia koteja onkaan Suomessa! Vaaleita pintoja, sieviä sisustusesineitä, ei vaatekasoja ja lähes jokaisella samanlainen Muumi-muki.

Tulevaisuuden suomalaisen arjen historioitsijoiden on syytä lisätä Sohvaperunat lähdeluetteloonsa.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat