Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Daft Punk ei riisu maskejaan

Dokumentti Daft Punk -yhtyeestä on viihdyttävä kokoelma teemaa valaisevia kaskuja. Musiikin tekemisen se ohittaa miltei kokonaan.

Radio ja TV
 
Kevin Winter / Yle
Daft Punkin Thomas Bangalter ja Guy-Manuel de Homem-Christo eivät suostuneet mukaan dokumenttiin – edes naamioituneina.
Daft Punkin Thomas Bangalter ja Guy-Manuel de Homem-Christo eivät suostuneet mukaan dokumenttiin – edes naamioituneina. Kuva: Kevin Winter / Yle

Ranskalaisen Daft Punk Unchained -dokumentin nimessä on turhaa liiottelua, yritteliään myyntipuheen makua. Tunnin mittainen dokumentti (2015) ei nimittäin paljasta kohteistaan juuri mitään, edes vertauskuvallisesti.

Ei suosittua tanssimusiikkia tekevästä ranskalaisesta Daft Punk -yhtyeestä eikä varsinkaan sen kahdesta perustajasta, jotka esiintyvät kasvot peittävissä robottimaisissa kypärissä ja ovat yleensäkin erittäin tarkkoja yksityisyydestään.

Ja ehkä niin on parempi, sillä tulkinnanvaraiset mielikuvat voivat olla todellisuutta kiinnostavampia.

Dokumentin ohjannut Hervé Martin Delpierre joutuu turvautumaan Daft Punkin historian hahmottelussa kokonaan arkistomateriaaliin, jota hän tuoreuttaa managerien, julkaisijoiden, toimittajien ja muusikkojen tarinoinneilla.

Ensimmäisen yhteisen levynsä Daft Punkina vuonna 1993 tehneet Thomas Bangalter ja Guy-Manuel de Homem-Christo eivät myöntyneet tekijöiden haastateltaviksi edes omilla ehdoillaan, maskeissaan.

Ohjaaja Delpierren ja käsikirjoittaja Marina Rozenmanin dokumentin keskeisiä kerronnallisia juonteita ovatkin muusikkojen jääräpäinen itsenäisyys ja päämäärätietoisuus – jonkinlainen sankarillinen eteneminen voitosta voittoon.

Tosin ensimmäinen yritys kääntyi kirveleväksi tappioksi.

Pariisilaiset Bangalter (s.1975) ja de Homem-Christo (s. 1974) aloittivat ammattilaisuransa rockyhtyeessä Darlin', jonka vaatimattomat ensilevytykset tyrmättiin arvostetussa englantilaisessa musiikkilehdessä vähättelyllä ”daft punky trash”.

Dokumentti antaa ymmärtää, että lehtiarvio johti yhtyeen hajoamiseen ja sai Bangalterin ja de Homem-Christon vaihtamaan tyylin kertaheitolla toiseen: tuoreeseen elektroniseen tanssimusiikkiin. Elokuvassa vilahtavan Darlin'-yhtyeen keikkataltioinnin perusteella äkkinäinen käännös oli molemminpuolinen musiikillinen voitto.

Kronologisesti etenevässä dokumentissa Daft Punkin vaiheet käydään läpi levy levyltä ja projekti projektilta, mutta musiikin varsinainen tekeminen – säveltäminen, soittaminen, taltioiminen, tuottaminen – ohitetaan melkein kokonaan.

Mukaan taivuteltujen tunnettujen ammattilaisten tehtäväksi jää jonkin sellaisen kuvaileminen, josta useimmilla ei ole ensikäden tietoa tai johon heillä ei ole mitään mielekästä lisättävää.

Johdattelevaksi yhteenvedoksi Delpierren tiivis dokumentti on silti kelvollinen, viihdyttävä kokoelma teemaa valaisevia kaskuja. Mutta maskien taakse se ei pääse eikä päästä.

Daft Punk Unchained Teemalla klo 21.00.

Huomautus, lisätty 20.3. klo 13.27: Dokumentin arvio on tehty Ylen ennakkokatseluun antamasta 60 minuutin mittaisesta versiosta. Teema esittää tänään dokumentista alkuperäisen 85-minuuttisen version.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat