Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Hamy Ramezan ja Ali Jahangiri seurasivat pakolaisten matkaa Euroopassa

Tuntematon pakolainen -dokumentti palkittiin juuri Tampereen elokuvajuhlilla.

Radio ja TV
 
Yle
Dokumentissa koomikko Ali Jahangiri kävelee ihmisten seassa ja jututtaa heitä joko persiaksi tai englanniksi.
Dokumentissa koomikko Ali Jahangiri kävelee ihmisten seassa ja jututtaa heitä joko persiaksi tai englanniksi. Kuva: Yle

Suhteellisuudentaju ja myötätunto ovat kaksi tärkeintä asiaa, joita Euroopan maiden asukkailta kaivataan juuri nyt, kun pakolaisvirta valuu vääjäämättä kaikkialle. Elokuvaohjaaja Hamy Ramezan ja stand up -koomikko Ali Jahangiri toteuttivat yhdessä dokumentin, joka syventää medioiden välittämää uutiskuvaa.

Dokumentti alkaa pakolaisten venematkasta Kreikkaan Lesboksen saarelle. Sieltä matka jatkuu Balkanin kautta syvemmälle Eurooppaan. Sekä Ramezan että Jahangiri ovat itse paenneet lapsina Iranista, joten matkan vaiheet ovat heille periaatteessa tuttuja.

Jahangiri kävelee ihmisten mukana ja jututtaa heitä joko persiaksi tai englanniksi. Ramezan seuraa kameroineen tiukasti perässä ja välittää vaikutelmaa, että katsojakin on joukon keskellä. Tärkeää ei ole vain se, mitä pakolaiset kertovat, vaan myös se, mitä voimme omin silmin nähdä.

Miten myötätunnon saa heräämään? Keskittymällä, kaivamalla omia muistikuvia. Jokainen, joka on harrastanut edes jotain omatoimista matkailua, tietää hyvin, millaista on kävellä tavaroiden kanssa kilometritolkulla tai odottaa turhaan junaa saapuvaksi jossakin Euroopan syrjäkylillä. Väsymys ja epätoivo ovat kaikille tuttuja tunteita.

Dokumentista välittyy silti toiveikkuus, varsinkin lasten kautta. Lapsissa on elämänvoimaa, jota aikuiset voivat vain kadehtia. Pieni tyttö on selvinnyt hengissä rannalle, vaikka kumiveneeseen tuli reikä. Silti hän kertoo kokemuksesta iloisesti ja vakuuttaa, ettei pelännyt.

Alun otoksessa nähdään joukko lapsia vesikaivolla peseytymässä. Heitä tarkkaillessa tulee esimerkiksi ajatelleeksi, että pakomatkalla tarvitaan saippuaa. Ja että pakolaislapsetkin piristyvät pillimehulla.

Kaivolla kuullaan myös riipaiseva keskustelu, jossa yksi lapsista kertoo, että hänen äitinsä on kuollut. Toiset ihmettelevät, miten hän kestää ilman äitiä.

”Aikuisena sitten unohtuu”, hän vastaa. ”Ei äitiä voi unohtaa”, toteaa toinen.

Lapset ovat selviytyjiä, mutta valitettavasti kukaan ei voi tietää, miten pitkään he jaksavat.

Ramezan ei tingi vahvasta elokuvallisesta ilmaisusta. Hän rytmittää dokumenttia pitkitetyillä staattisilla otoksilla, jotka jättävät aikaa eläytymiseen. Varsinkin loppukuva ylittää melkein sietokyvyn.

Tuntematon pakolainen palkittiin juuri Tampereen elokuvajuhlilla parhaana yli puolituntisena dokumenttina, odotetusti. Tuskin kukaan pystyy katsomaan sitä kuivin silmin.

Tuntematon pakolainen TV1:ssä klo 21.30.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat