Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Kun talouskupla puhkesi Wall Streetillä

Yhdysvaltain asuntolainakuplan puhkeaminen vuonna 2007 laukaisi maailmanlaajuisen talouskriisin ja synnytti näytelmäelokuvia. Margin Call on yksi parhaista.

Radio ja TV
 
JOJO WHILDEN / Yle
Margin Call on täynnä tähtinäyttelijöitä. Yhtä investointiyhtiön pomoista esittää Kevin Spacey.
Margin Call on täynnä tähtinäyttelijöitä. Yhtä investointiyhtiön pomoista esittää Kevin Spacey. Kuva: JOJO WHILDEN / Yle

Margin Call ★★★★ USA 2011 Teema klo 22.55

Yhdysvaltain asuntolainakuplan puhkeaminen vuonna 2007 laukaisi maailmanlaajuisen talouskriisin. Sen mittasuhteista kertoo sekin, että kriisi synnyttää näytelmäelokuvia. Tavallisista talouden töyssyistä niitä ei tehdä.

Margin Call vilisee tähtiä, vaikka se ei ole kovin kaupallinen elokuva. Myös se heijastaa aiheen tärkeyttä. Kevin Spacey, Demi Moore, Jeremy Irons ja Stanley Tucci näyttelevät yhden Wall Streetin investointiyhtiön väkeä vakavassa draamassa.

Työpäivän aikana iso osa yhtiön väestä saa potkut. Meno on raadollista, vaikkei kriisi ole edes alkanut. Päivän päätteeksi joku huomaa, että yhtiön ja koko talouden tila on käymässä epävakaaksi.

Yö menee miettiessä, kuinka tappiot sysätään muiden niskaan. Kun katastrofin mittasuhteet paljastuvat, pörssihait panikoivat kuin rotat uppoavassa laivassa.

Nykykapitalismin luonteeseen kuuluu, että kapteeni ei uppoa laivansa mukana. Päällystökin saattaa selvitä kastuneilla varpailla, mutta miehistö joutaa hukkua.

Margin Call on indie-elokuva, ja se tehtiin vaatimattomalla 3,5 miljoonan dollarin budjetilla. Se keräsi lippuluukuilla melkein 20 miljoonaa. Kun vakava draama talousaiheesta tuottaa voittoa, se kertoo siitä, että aihe kosketti yleisöä.

Ihmiset tunsivatkin kriisin nahoissaan. Yhdysvalloissa hävisi parissa vuodessa yhdeksän miljoonaa työpaikkaa, ja monet menettivät kotinsa. Koko kriisinhän laukaisi holtittoman asuntoluototuksen puhaltaman kuplan puhkeaminen.

Ohjaaja-käsikirjoittaja J. C. Chandorin uralle Margin Call antoi lentävän lähdön. Se esitettiin Sundance-festivaalilla ja Berliinin kilpailussa. Arvostelut kiittivät, ja se sai muun muassa Independent Spirit -palkinnon.

Kohtalon ironialta vaikuttaa, että Chandorin (s. 1973) isä on investointipankkiiri. Ennen Margin Callia Chandor ohjasi mainoksia 15 vuotta. Viime vuonna Suomessakin sai ensi-iltansa hänen uusin elokuvansa, tyylikäs Väkivallan vuosi.

Chandor selvittää katastrofin syitä tarkasti rajatusta näkökulmasta. Iso aihe hahmotellaan yhden työyhteisön kautta ja enimmäkseen yhdessä tilassa. Se kuvattiin sijoitusyhtiöltä tyhjäksi jääneessä toimistossa Manhattanilla pilvenpiirtäjän 42. kerroksessa.

Kylmäävästä tarinasta ei löydy sankareita. Omatunnot ostetaan, jos sellaisista uhkaa tulla ongelma. Lopussa kaivetaan hautaa, mikä sopii vertauskuvaksi.

Uusin talouskriisin syntyä kuvaava elokuva, Adam McKayn The Big Short pyörii parhaillaan teattereissa. Sekin on tähtiä täynnä ja erinomainen, mutta vaihteeksi komedia. Huumori on synkeää, mikä sopii tilanteeseen. Kriisin seurauksista kärsitään edelleen.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat