Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Televisio kokoaa ihmisiä yhteen

Sohvaperunat-sarjan idea on kiehtonut television tekijöitä ennenkin.

Radio ja TV
 
Tuomo Yrttiaho
Yle
Sohvaperunat Eero, Henkka, Paavo ja Veikko katsovat televisiota Lauttasaaren seniorikodissa.
Sohvaperunat Eero, Henkka, Paavo ja Veikko katsovat televisiota Lauttasaaren seniorikodissa. Kuva: Yle

Äkkiseltään tuntuu oudolta, että Sohvaperunat-sarjasta on kehkeytynyt pieni hitti. Siinähän seurataan suomalaisia katselemassa televisiota. Mikä ihme siinä kiinnostaa?

Sympaattisen ohjelman juju on asetelmassa, joka on kaikille tuttu. Vuosikymmenten ajan televisio on rytmittänyt kotien elämää ja koonnut ihmisiä yhteen. Tv:n sohvaperunat ovat kuin ketkä tahansa meistä.

Sama idea on kiehtonut tv:n tekijöitä ennenkin. Juuri television ohjelmavirta oli se liima, joka piti Roylen perheen koossa brittiläisessä komediasarjassa Sohvanvaltaajat. Sama virta turrutti Pulmusissa Al-isän aistit kamalan arjen keskellä, naulitsi Beavisin ja Butt-Headin levottoman MTV-sukupolven aloilleen ja saa Simpsonit vuodesta toiseen kiirehtimään kotisohvalle.

Sohvaperunat dokumentoi kenties viimeisiä hetkiä ajasta, jossa tv:n katselu vielä yhdistää ihmisiä: eri-ikäiset ja eritaustaiset suomalaiset katsovat samoja ohjelmia samaan aikaan. Kuitenkin elämme jo nyt todellisuudessa, jossa nettipalvelut pirstovat kansallista katselukokemusta, jos kohta globaalisti myös yhdistävät yleisöjä.

Sohvaperunoiden edellisessä jaksossa sukupolvien välinen ero ilmeni tosin jo selvemmin. Nykynuorison suosimista ajanvietteistä keskustelleilla varttuneemmilla herroilla kun meni sekaisin tilausvideopalvelu Netflix ja pikkuautoleikki neppis.

Sohvaperunat TV2:ssa klo 15.30.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat