Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Television aamuyö on selvänäkijöiden

MTV:n ja Nelosen ennustajaohjelmat saivat Skepsikseltä Huuhaa-palkinnon.

Radio ja TV
 
Erkka Mykkänen
Markku Niskanen / HS
Ennustaja-tv:ssä Nelosen kanavilla tulevaisuuteen katsoo Kale.
Ennustaja-tv:ssä Nelosen kanavilla tulevaisuuteen katsoo Kale. Kuva: Markku Niskanen / HS

Suosituin aika katsoa televisiota on ilta-aikaan, kun noin miljoona suomalaista istahtaa esimerkiksi Ylen puoli yhdeksän uutisten tai Maikkarin Salatut elämät -sarjan ääreen.

Kun kello lyö kaksitoista, ohjelmisto muuttuu: Yle iskee ruutuun Uutisikkunan, ja kaupalliset kanavat siirtyvät toimintasarjojen ja tosi-tv:n pariin.

MTV3:n kanavapäällikkö Jaana Pasonen kertoo, että myöhäisillassa suositaan etenkin miehisemmän profiilin sarjoja, kuten Isänmaan puolesta -sarjaa, jonka uusintajaksoja alkuvuodesta katsoi keskimäärin 90 000 katsojaa.

Subilla taas näytetään nuortensarjoja, kuten Vampyyripäiväkirjoja. Nuoretkin kun tuppaavat valvomaan myöhään.

Nelonen ja Jim luottavat kansainvälisten draamasarjojen ohella tosi-tv-ohjelmiin, kuten Paratiisihotelliin ja Himohamstraajiin.

”Pyrimme näyttämään varsinaista ohjelmistoa mahdollisimman myöhään, kolmeen–neljään asti aamuyöllä”, kanavapäällikkö Ville Toivonen sanoo.

Pikkutunneilla katsojaluvut käyvät niin pieniksi, ettei ohjelmien näyttöoikeuksista kannata maksaa.

Niin, ne pikkutunnit. Kun televisiossa koittaa aamuyö, perinteinen ohjelmisto vaihtuu vuorovaikutteiseen ohjelmistoon, kuten sana-arvaamiseen perustuvaan Voittostudioon ja etenkin viime vuosina yleistyneisiin ennustajaohjelmiin.

MTV:n Astral-tv:ssä ja Nelosen Ennustaja-tv:ssä selvänäkijöiksi, ennustajiksi ja astrologeiksi itseään kutsuvat ihmiset lupaavat auttaa soittajia ongelmissaan.

Ohjelmat keräsivät kielteistä huomiota viime vuonna, kun Skepsis ry myönsi MTV3:lle, Neloselle ja ennustajaohjelmien tuotantoyhtiöille Huuhaa-palkinnon taikauskon ylläpitämisestä ja ihmisten epävarmuuden hyväksikäytöstä.

”Ohjelmissa ilmoitetaan pienellä präntillä, että ennustukset on tarkoitettu viihdetarkoitukseen”, Skepsiksen puheenjohtaja Otto J. Mäkelä sanoo. ”Mutta kun ohjelmaa katsoo, niin ennustajat ovat ihan tosissaan ennustamassa tulevaisuutta. Ja soittajat tuntuvat olevan aivan samaa mieltä.”

Nelosen Ville Toivonen ei allekirjoita, että Ennustaja-tv:ssä olisi kyse pikkutunneilla valvovien ihmisten huijaamisesta. ”Sellainen on katsojan silmässä. Jos Ennustaja-tv:n katsojaluvut olisivat suurempia, sitä näytettäisiin tietenkin suositumpaan aikaan.”

Kanavapäälliköiden mukaan aamuyön ennustusohjelmien katsojaluvut liikkuvat muutamissa tuhansissa. Niiden jälkeen uusi päivä voi alkaa, lastenohjelmineen ja aamusäineen.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat