Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Soittaisiko nykyajan E. T. kotiin, vai löytäisikö älypuhelin muukalaisia?

Spielbergin klassikko liikuttaa yhä, mutta millainen se mahtaisi olla 2010-luvun versiona?

Radio ja TV
 
Neljällä Oscarilla palkittu E.T. on seikkailuelokuva kymmenvuotiaan pojan ja ulkoavaruuden olennon ystävyydestä.
Neljällä Oscarilla palkittu E.T. on seikkailuelokuva kymmenvuotiaan pojan ja ulkoavaruuden olennon ystävyydestä.

E.T. E. T. the Extra-Terrestial, USA 1982 Teema klo 20.00

”Kaksi tässä maailmassa melko uutta tulokasta tuijottaa toisiaan. Varovainen katse, varovaisia havaintoja. Varovaista mieltymystä puolin ja toisin.”

Irlantilaissyntyinen elokuvakriitikko, ohjaaja Mark Cousins analysoi Steven Spielbergin E. T.-elokuvan kohtausta hienossa dokumentissaan Elokuvan ja lasten tarina, joka nähdään Teemalla uusintana. Sitä ennen esitetään pitkästä aikaa myös itse E. T., lastenelokuvan klassikko vuodelta 1982.

E. T. on liikuttava edelleen, mutta se pistää myös miettimään, miten se toteutettaisiin nykyään. Elokuva syntyi aikana, jolloin kodeissa ei ollut muuta teknologiaa kuin kodinkoneet, televisio ja lankapuhelin.

Kun E. T. lausuu legendaariset sanansa ”E. T. soittaa kotiin”, hän näplää luihulla sormellaan valkoista näppäinpuhelinta.

Minkälaisen tutkalaitteen hän nyt rakentaisi hädissään kodin romuista? Olisiko lasten älypuhelimista apua, vai opettaisiko elokuva lapsille nimenomaan sen, että kalleinkaan kännykkä ei löydä E. T.:n vanhempia avaruudesta?

Dramaturgiaa pitäisi kyllä aika lailla viilata, sillä tarina on ihmeen yksinkertainen ja loppupuoli toivottoman pitkitettyä sentimentaalisuutta. Jäähyväiskohtaus tulee helpotuksena senkin takia, että sitä on ehditty odottaa jo ainakin puoli tuntia.

Yhtä ihastuttavia lapsinäyttelijöitä ei välttämättä löytyisi helposti. Varsinkin päähenkilö Elliottia esittävä Henry Thomas ja supersöpö Drew Barrymore Gertie-pikkusiskona eläytyvät rooleihinsa täysillä.

Spielbergin humaani idea kestää, ja se rikkoo yhä Hollywoodin jäykimpiä kaavoja.

Ulkoavaruudesta putkahtava suurisilmäinen, pingviinin lailla kävelevä rumilus ei ole uhka kenellekään, vaan kaikki, myös aikuiset, ymmärtävät sen tarvitsevan apua.

Toisaalta pahisten puuttuessa elokuvaan on ollut vaikea rakentaa jännitteitä.

Elokuvan historia kuitenkin osoitti, että Spielbergin kannatti ottaa riski.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat