Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Janis Joplin on edelleen esikuva

Aikalaiset muistelevat rocklaulajan vaiheita pitkässä dokumentti­elokuvassa.

Radio ja TV
 
Yle
Jansis Joplin (1943–1970) on dokumentissa läsnä myös päiväkirjamaisten kirjeitten kautta, joita hän lähetti ystävilleen ja omaisilleen.
Jansis Joplin (1943–1970) on dokumentissa läsnä myös päiväkirjamaisten kirjeitten kautta, joita hän lähetti ystävilleen ja omaisilleen. Kuva: Yle

Laulaja ja lauluntekijä Janis Joplin (1943–1970) on ollut kuolleena kohta kaksi kertaa kauemmin kuin ehti elää. Hän näyttää palaavan silti kiertoon yhä uudelleen – ei musiikillisena uudistajana ja tyylintekijänä vaan esiintyjänä ja esikuvana.

Mutta sukupuolisia rooliodotuksia lavoilla ja levyillä rikkonut Joplin olikin yksi ensimmäisistä naisista, jota aikalaiset saattoivat kutsua liioittelematta rocklaulajaksi. Ja ilman vähättelevää viittausta sukupuoleen.

Poikkeuksellisella saavutuksella oli poikkeukselliset syynsä ja seurauksensa. Ne kehystävät Amy J. Bergin dokumenttia Janis: Little Girl Blue (2015).

Tarina on pääpiirteittäin tuttu Joplinin vaiheita erittelevistä teoksista, joita on julkaistu pienen käsikirjaston verran. Hollywoodissa suunniteltu elämäkertaelokuva odottaa silti edelleen tekijäänsä eikä dokumenteistakaan ole ollut ylitarjontaa.

Itse asiassa Janis: Little Girl Blue on vasta toinen täyspitkä dokumentti Joplinista, ellei ensimmäinen. Vanhoista haastatteluista ja konserttitaltioinneista leikattu, Suomessakin esitetty Janis – A Movie (1974) ei ollut varsinainen dokumentti, sillä siitä puuttui tyystin taustoittaminen ja tulkitseminen.

Niiden suhteen arkistoja perusteellisesti penkonut Berg onkin parhaimmillaan.

Hän on saanut haastatelluksi myös noin kahtakymmentä Joplinin omaista, ystävää, rakastajaa ja työtoveria, joista useimmat todellakin tunsivat hänet – ja jokainen omalla tavallaan. Kuva Joplinista ei olekaan yksi ja sama, vaan monisärmäinen ja jopa ristiriitainen.

Vanhojen televisiohaastattelujen ohella Joplin on läsnä myös yksityisten päiväkirjamaisten kirjeitten kautta, joita hän lähetti ystävilleen ja omaisilleen. Pitkiä otteita niistä lukee laulaja-lauluntekijä Cat Power.

Berg ja hänen haastateltavansa antavat ymmärtää, että keskiluokkaisessa teksasilaisperheessä varttuneesta lahjakkaasta lapsesta muokkasivat keskiluokkaisuutta kartelleen kapinallisen aikuisen ennen kaikkea kasvuvuosien traumaattiset kokemukset.

Hän oli hyljeksitty ja halveksittu, opiskelijalehdessä ”kampuksen rumimmaksi mieheksi” valittu koulukiusattu, joka peitti haavoittuvuutensa ja epävarmuutensa kehittämällään kovalla kuorella.

Sadan minuutin mittaisena Janis: Little Girl Blue on melko pitkä, sillä Joplinin ura levylaulajana kesti vain nelisen vuotta – ja paras neljäs albumi Pearl julkaistiin vasta kuoleman jälkeen 1971.

Toisaalta uran lyhyys takaa sen, että Berg pystyy perkaamaan kaikki keskeiset vaiheet perusteellisesti, vaikka ytimessä olevan musiikin tekemisestä ei puhuta paljoa.

Janis: Little Girl Blue Teemalla klo 21.00.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat