Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Idealistilla on suu, mutta korvat puuttuvat

Alkuperäinen ruotsalaisversio voitti vuoden 2015 Pohjoismaisen kuunnelmapalkinnon.

Radio ja TV
 
Raimo Uunila / Yle
Perheenisä (Juha Pulli) on niin vahvasti rasisminvastainen, että lopulta tuomitsee oman lapsensakin (Veikko Järvi).
Perheenisä (Juha Pulli) on niin vahvasti rasisminvastainen, että lopulta tuomitsee oman lapsensakin (Veikko Järvi). Kuva: Raimo Uunila / Yle

Perinteisesti teoksissa kertoja kertoo. Kristian Hallbergin kuunnelmassa Muunnelma kertoja kuitenkin kyselee, suorastaan kuulustelee. Siitä syntyy toimiva jännite.

Itse asiassa kertoja on suunnilleen ainoa ääni, jota kuunnelman päähenkilö kuuntelee. Hän on idealisti, joka vastustaa rasismia, ja kuten liian monella idealistilla, hänellä on niin sanotusti input-kanava tukossa. Suu kyllä käy, mutta kuuntelemisen taito on hukassa.

Muunnelma osoittaa, miten pahasti ideologia voi kääntyä itseään vastaan, jos ei hahmota todellisuutta. Eikä todellisuuden ymmärtämistä takuulla helpota, jos ajattelee, että ”melkein kaikki muut ihmiset ovat pahoja”.

Kuunnelman alkuperäinen ruotsalaisversio voitti vuoden 2015 Pohjoismaisen kuunnelmapalkinnon ja sijoittui toiseksi Prix Europassa. Se on pisteensä ansainnut, vaikka opettavaisesta lopusta niiden perään rapsahtaakin pieni miinus.

Muunnelma Radio 1:ssä klo 15.00. Oikaisu 26.3. kello 10.30: Muunnelman pääosassa on Juha Pulli, ei Juha Tuomi.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat