Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Vitali Manskin dokumentti Pohjois-Koreasta syntyi huijaamalla

Pohjoiskorealaiset tekivät rakensivat elokuvan kohtaukset, mutta kamera onnistui tallentamaan tilanteita, joita ei ollut tarkoitettu kuvattaviksi.

Radio ja TV
 
Yle
Dokumentti on alunperin pohjoiskorealaisten omaa tuotantoa.
Dokumentti on alunperin pohjoiskorealaisten omaa tuotantoa. Kuva: Yle

Suljettu Pohjois-Korea on houkutellut valokuvaajia, ohjaajia ja toimittajia nappaamaan edes joitain välähdyksiä ihmisten arjesta, jos siihen on vain siunaantunut tilaisuuksia. Kuuluisa venäläinen dokumentaristi Vitali Manski onnistui ties millä neuvostoaikaisilla suhteilla tekemään pitkän dokumentin, jollaista ei ennen ole nähty.

Saman auringon alla on syntynyt oikeastaan huijaamalla. Dokumentti on alun perin pohjoiskorealaisten omaa tuotantoa, mutta Manski ja hänen kuvausryhmänsä ovat toimineet kurittomasti.

He saivat seurata yhden malliperheen, kahdeksanvuotiaan Zin-Min ja hänen vanhempiensa, elämää vuoden ajan. Elokuvan piti kertoa siitä, miten Zin-Mi hyväksytään kunnianarvoisan Lasten Liiton jäseneksi.

Pohjoiskorealaiset ovat tehneet elokuvan käsikirjoituksen ja rakentaneet kohtaukset, mutta Manskin elokuva tunkeutuu kulissien taakse. Kamera on ollut päällä ennen ja jälkeen kohtausten, ja se on tallentanut puheita, eleitä ja tilanteita, joita ei ollut tarkoitettu kuvattaviksi.

Manskin elokuva on kuin oppitunti dokumentin keinoista. Vaikka raamit on annettu, tarinan voi kertoa kokonaan toisin esimerkiksi kuvarajauksilla, tarkentamalla etualan mallikansalaisista takariviin tai lisäämällä muutamaan harkittuun kohtaan surumielistä musiikkia.

Zin-Mi pysyy silti päähenkilönä. Toisin kuin kivikasvoiset aikuiset, hän ei vielä pysty aina peittelemään väsymystään tai kyyneliään.

Saman auringon alla TV1:ssä klo 20.50.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat