Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Kotimainen realitysarja kertoo futisvanhemmista

Futisvanhemmat uhraavat aikansa ja rahansa lasten harrastuksen hyväksi.

Radio ja TV
 
Jussi Nahkuri / Yle
Heikki Heinosen (vas,), Kati ja Harri Ojalan, Mari ja Mikko Niskasen sekä Ringa Salosen pojat pelaavat jalkapalloa Lahden Kuusysissä.
Heikki Heinosen (vas,), Kati ja Harri Ojalan, Mari ja Mikko Niskasen sekä Ringa Salosen pojat pelaavat jalkapalloa Lahden Kuusysissä. Kuva: Jussi Nahkuri / Yle

Futisvanhemmuus on oikeastaan ammatti tai ainakin kakkostyö, johon on löydyttävä aikaa varsinaisen työajan ulkopuolella.

On paljon harrastuksia, joista lapsi löytää oman, vanhemmista vapaan alueen, mutta jalkapallo edellyttää vanhemmilta melkein jokapäiväistä sitoutumista, myös rahallisesti.

Kati Juuruksen ohjaama kahdeksanosainen realitysarja seuraa Lahden Kuusysi-seuran 13–14-vuotiaiden poikien vanhempia kotona ja kentän laidalla. Aihe on odottanut tekijäänsä, sillä futis on järjettömän suosittua joka puolella Suomea ja myös tyttöjen parissa.

Yhteistä kokemuspintaa tästä maasta löytyy yllin kyllin.

Sarjassa ei juuri kuulla poikia vaan äänessä ovat etupäässä vanhemmat. Juurus on oivaltanut, että futisäidit ovat vielä ilmiö sinänsä. Miehille lapsen futisharrastus on yleensä oman intohimon jatketta, mutta harvalla naisella on itsellään suhdetta pelaamiseen.

Sarjassa nähdäänkin tyypillisiä tilanteita. Naiset toimivat huoltajina, vastaavat turnausten järjestelyistä, leipovat iänikuiset mokkapalat, keittävät kahvit ja myyvät sitä.

Siinä on hämmentävän paljon muutakin tuttua. Miten kaikki fraasit, sanat ja iskulauseet voivatkin levitä niin tehokkaasti joka joukkueeseen? Puhumattakaan koko ajattelusta.

Valmentaja toteaa yhdelle pojista, että hän voi joko tähdätä huipulle tai ”futis voi olla myös hyvä harrastus”. Niinpä niin, välimuotoja ei tarjota. Kuitenkin vain ani harvalle futiksesta tulee ura.

Sarja alkaa kepeissä ja arkisissa merkeissä mutta syvenee nopeasti, kun vanhemmista selviää muitakin asioita. On työttömyyttä ja yksinhuoltajuutta. Kaikilla ei ole varaa sadan euron tossuihin eikä maksullisiin asiantuntijoihin. Ei ehkä koko harrastukseen.

Mukaan tulevat myös poikien loukkaantumiset, jotka ajavat vanhemmat liki mahdottomiin ristiriitatilanteisiin, ja ulkopuolisen silmin ratkaisut näyttävät välillä hulluilta. Futisvanhemmat eivät ole niitä, jotka kiikuttavat lapsiaan lääkäriin pikkuvammojen takia, ei aina isompienkaan.

Onko tässä mitään järkeä? Mitä me tehtäisiin, jos ei olisi futista? Näitä kysymyksiä vanhemmat toistavat sarjassa.

Futisvanhemmat osoittaa, että realitysarjojakin voi tehdä hyvin ja huonosti. Näistä hyvistä kasvaa dokumenttielokuvan veroisia kurkistuksia suomalaiseen arkeen.

Futisvanhemmat alkaa TV1:ssä klo 20.00.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat