Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Pirkka-Pekka Petelius on Pikku Kakkosen uusi satusetä

Hyvä satu on ajaton ja vetoaa ihmisyyteen, Petelius sanoo.

Radio ja TV
 
Satu Jaatinen
Yle
Pikku Kakkosen Iltasatu on pian nelikymmenvuotias klassikko, mutta se ei Pirkka-Pekka Peteliusta hirvitä. ”Olen aina pyrkinyt löytämään ihan omat tapani ilmaista”, hän sanoo.
Pikku Kakkosen Iltasatu on pian nelikymmenvuotias klassikko, mutta se ei Pirkka-Pekka Peteliusta hirvitä. ”Olen aina pyrkinyt löytämään ihan omat tapani ilmaista”, hän sanoo. Kuva: Yle

Pirkka-Pekka Petelius lukee tänä keväänä joka keskiviikko Pikku Kakkosen katselijoille iltasadun. Idea klassisen satuosuuden toteuttamisesta uudelleen tuli tuottaja Juuso Räsäseltä.

Petelius teki Räsäsen kanssa toissavuotisen Joulukalenterin, ja samalla syntyi halu jatkaa lastenohjelmien tekoa. Uuden Joulukalenterinkin kuvaukset aloitettiin juuri Tampereella.

Iltasatujen lukemisen aloitti Lasse Pöysti vuonna 1977 heti Pikku Kakkosen tultua TV2:n ohjelmistoon, ja monet hänen lukemistaan saduista olivat varta vasten ohjelmaa varten kirjoitettuja. Miltä Peteliuksesta tuntui astua Lasse Pöystin saappaisiin?

”En ole koskaan astunut kenenkään saappaisiin, vaan olen pyrkinyt etsimään ja löytämään ihan omat polkuni ja tapani ilmaista. Sadut eivät tee tässä minkäänlaista poikkeusta”, Petelius sanoo. Ystäväänsä Lasse Pöystiä hän sanoo arvostavansa suuresti, ja tämän satutuokiotkin ovat toki tuttuja. ”Pidin niistä kovin Lassen persoonassa asuvan elämänlämmön vuoksi.”

”Sadut ovat satuja juuri siksi, etteivät ne ole kenenkään yksinoikeutta vaan kuuluvat kaikille. Kaikkien olisi hyvä saada löytää ja kertoa omia satujaan. Varsinkin vanhempien lapsilleen. Juuri sitä lapset odottavat: omia tarinoita kerrottuina omin sävyin, kokemuksin ja tuntein.”

Mikä iltasadun esittämisessä on haastavinta?

”En tiedä. Televisiossa ei ole suoraa ’lapsikontaktia’, joten kiehtovinta on keskittyä kuvittelemaan lapsikatras ympärilleen kuuntelemaan ja mitoittaa kulloinenkin satu ja tunteet oikealle herkkyystaajuudelle”, Petelius pohtii. Hyvä iltasatu on hänen mukaansa ”ajaton kertomus, joka vetoaa ihmisyyteen”. Se syntyy aina ja aina uudelleen kertojansa välityksellä.

Mutta mikä oli hänen oma suosikkitarinansa lapsena?

”Minulla ei oikeastaan ollut mitään erityistä suosikkisatua tai tarinaa. Olin melkein kaikkiruokainen, jos mukaan ei lasketa Grimmin satuja. Pidin kyllä Maxista ja Moritzista, joka ei kuitenkaan ole varsinaisesti satu, vaan tarina ’pojista, joit ei saatu hyviks’.”

Pikku Kakkonen TV2:ssa klo 17.00.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat