Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

J. P. Pulkkisen radiosarjassa puhutaan tv-draamasta

Television tiiliskivet -sarja sai uusia jaksoja.

Radio ja TV
 
Jyrki Valkama / Yle
Tv-sarjat toimivat jo yhteiskunnallisen keskustelun peileinä. ”Sarjojen henkilöt vertautuvat todellisiin hahmoihin”, J. P. Pulkkinen sanoo.
Tv-sarjat toimivat jo yhteiskunnallisen keskustelun peileinä. ”Sarjojen henkilöt vertautuvat todellisiin hahmoihin”, J. P. Pulkkinen sanoo. Kuva: Jyrki Valkama / Yle

Kun toimittaja J. P. Pulkkinen alkoi ideoida Television tiiliskivet -sarjaansa kymmenisen vuotta sitten, taustalla oli ajatus tv-sarjan noususta kulttuurilliseksi keskustelunaiheeksi esimerkiksi elokuvien ja kirjallisuuden rinnalle. ”Paksun kirjan rinnalle hyllyyn hivuttautui dvd-boksi, jossa oli yhtä tiukkaa tavaraa. Perusajatus oli legitimoida tämä puheenaiheena”, Pulkkinen kuvailee.

Television tiiliskiviä on tehty nyt neljä kautta – uusin kausi alkoi Yle Radio 1:ssä viime viikolla –, ja keskustelu tv-sarjoista esimerkiksi yhteiskunnallisen keskustelun peileinä on voimistunut muuallakin. Kuten Pulkkinen sanoo: ”Sarjojen henkilöt vertautuvat todellisiin hahmoihin.”

Vuosikymmenen aikana tv-sarjan asema kulttuurituotteena on vahvistunut entisestään. Nimekkäitä elokuvantekijöitä valuu tv-tuotantojen puolelle.

Kuten Oscar-palkittu Martin Scorsese, joka ohjasi HBO:n menestyssarjojen Boardwalk Empiren ja Vinylin pilottijaksot ja toimi ensin mainitun sarjan tuottajana.

Suuri merkitys tv-sarjojen nousuun on katselutavan muuttuminen. Ensin tulivat sarjojen dvd-painokset, sitten netin suoratoistopalvelut. Ne irrottivat sarjat perinteisistä lähetysajoista – ja televisiosta. Samalla tv-sarjan katselukokemus on lähentynyt vaikkapa romaanin lukemista.

”Katselusta on tullut henkilökohtaisempaa, intiimimpää ja keskittyneempää. Itsekin katsoin Fargon ensimmäisen kauden puhelimellani kuulokkeet korvissa”, Pulkkinen kertoo.

Television tiiliskivet -sarjan formaatti on pysynyt muuttumattomana. Sarjan keskustelut ovat sivistyneitä mutta eivät elitistisiä. Yleensä studiossa on vieraana yksi alan ammattilainen kerrallaan.

”Kun analysoidaan tv-sarjoja, puhutaan aika paljon ihmisistä. Se on intiimiä puhetta, jossa tekniset asiat jäävät kakkoseksi.”

Tänään kuultavassa jaksossa  J. P. Pulkkinen avalysoi vieraansa Katja Kallion kanssa amerikkalaista Isänmaan puolesta -sarjaa. Kotimaisia tuotantoja ei ohjelmassa mukana ole, vielä neljännelläkään tuotantokaudella.

Koukussa oli harkinnassa. Siinä on tiheyttä ja hienoja hahmoja”, Pulkkinen pohtii. Hän lupaa, että jos Television tiiliskivet vielä jatkuu, joku suomalainenkin sarja pääsee mukaan.

Seuraavalla lomallaan Pulkkinen aikoo tarttua perinteisempään tiiliskiveen. ”Kun tätä sarjaa on tehty kohta 50 jaksoa, hirveä määrä ihmisiä pyörii päässä. Vaihteeksi voisin lukea vaikka jonkin tietokirjan.”

Television tiiliskivet Radio 1:ssä klo 17.20.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat