Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Saattokodissa tuskia lievitetään laulamalla

Kiireetön brittidokumentti toimii vastalääkkeenä terveyspalveluihin turhautuneille.

Radio ja TV
 
Tuomo Yrttiaho
SDI Productions
Sairaanhoitaja Mandy Malcomson (oik.) kannustaa syöpää sairastavaa Julie Reidia laulamaan.
Sairaanhoitaja Mandy Malcomson (oik.) kannustaa syöpää sairastavaa Julie Reidia laulamaan. Kuva: SDI Productions

Horjuuko uskosi sosiaali- ja terveydenhuollon inhimillisyyteen tehostamispaineiden ja viimeksi Turun Kupittaan sairaalassa paljastuneiden laiminlyöntien vuoksi? Katso vastalääkkeeksi Amy Hardien dokumentti Pitkän elämän lauluja (2015). Siinä tutustutaan skotlantilaisen Strathcarronin saattokotiin, jossa potilaat ja henkilökunta ovat kirjaimellisesti löytäneet yhteisen sävelen. Saattokoti käyttää musiikkia osana terapiaa.

Kiireetön dokumentti antaa päähenkilöiden kertoa tarinansa rauhassa, omin sanoin ja laulamalla. Myös henkilökunnalla riittää aikaa ja myötätuntoa. Hoitaja Mandy Malcomson korostaakin kuuntelemisen tärkeyttä.

Vaikka lääketiede on antanut monille potilaille ennusteita enemmän elinkuukausia, jopa -vuosia, ovat he silti kuolemansairaita. Siksi hoitohenkilökunnan tärkein tehtävä on kivun lievittämisen ohella auttaa potilaita kohtaamaan elämäntilanteensa tuskallinen epävarmuus.

Niinpä musikaalinen Malcomson rohkaisee potilaitaan laulamaan tuskaansa ulos. Sintara Tosh ei muuta tekisikään. Doerenille, entiselle operettilaulajalle, laulaminen merkitsee paluuta entiseen elämään.

Aiheestaan huolimatta humoristinen ja elämänmyönteinen Pitkän elämän lauluja antaa ajattelemisen aihetta. Syöpää sairastava 34-vuotias yksinhuoltaja Julie ei pysty suunnittelemaan elämäänsä muutamaa kuukautta pidemmälle, mutta rankassa diagnoosissa on myös puolensa. Nyt hänellä on aikaa hyvästellä läheisensä.

Pitkän elämän lauluja Femillä klo 22.00.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat