Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Hiekkakuopat muuttuivat kaukomaiksi

Armand Lohikosken näkemys Suezista toteutettiin Vantaan Hakkilassa. Samat soramontut ovat inspiroineet muitakin elokuvantekijöitä.

Radio ja TV
 
Henri Waltter Rehnström
Suomen Filmiteollisuus
Pekka ja Pätkä passitetaan kuulovartioon Saharan aavikolle, minne he tietenkin eksyvät.
Pekka ja Pätkä passitetaan kuulovartioon Saharan aavikolle, minne he tietenkin eksyvät. Kuva: Suomen Filmiteollisuus

Pekka ja Pätkä Suezilla -elokuvassa (1958) tuttu parivaljakko joutuu erehdyksessä rauhanturvaajiksi. Palveluspaikkana on elokuvan nimen mukainen kanava Egyptissä, johon ensimmäiset suomalaiset YK-miehet aikoinaan lähetettiin.

Pekka ja Pätkä passitetaan kuulovartioon Saharan aavikolle, minne he tietenkin eksyvät. Edessä on hiekkadyynejä silmän kantamattomiin. Taivaalla mollottava aurinko paahtaa ja muuttaa ilman polttavan kuumaksi. Taustalla jököttää muutama yksittäinen palmu.

Näky meni autenttisuudessaan täydestä. Eräskin elokuvakriitikko valitteli, miten tekijät eivät olleet hyödyntäneet Suezin maisemia tarpeeksi elokuvallisesti, vaikka olivat kuitenkin päässeet paikan päälle pihinä tunnetun tuottajan T. J. Särkän rahoilla.

Todellisuudessa ohjaaja Armand Lohikosken näkemys Suezista oli toteutettu Vantaalla – tai silloisessa Helsingin maalaiskunnassa. Siellä näppärä lavastaja Aarre Koivisto oli loihtinut Saharan aavikon taitavasti Ruduksen hiekkakuopille. ”Aidon” näköiset palmut tehtiin pahvista.

Eikä kyseessä suinkaan ollut ainoa kerta. Kyseiset soramontut ovat olleet elokuvantekijöiden ahkerassa käytössä, kun Suomi-leffoihin on haluttu saada ripaus kaukomaiden eksotiikkaa.

Pekan ja Pätkän lisäksi toinen muistettava esimerkki on Spede -western Hirttämättömät (1970). Siinä Ruduksen hiekkakuopat muunnettiin villin lännen maisemaksi, jossa elokuvan onnettomat sankarit, palkkionmetsästäjätoverukset Yksinäinen ratsastaja ja Tonto, kiertävät janoissaan kehää.

Pekka ja Pätkä Suezilla TV1:ssä klo 13.40.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat