Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

HBO teetti norjalaisesta Mammona-sarjasta versiot Tšekissä ja Puolassa

Sankarijournalisti kulkee väärinkäytösten jäljillä nyt Prahassa ja Varsovassa.

Radio ja TV
 
Nikolas Tusl / HBO
Energiayhtiön sotkuilla on veriset seuraukset tšekkiläisessä Mamon-sarjassa. Saman tarinan kertoo puolalainen sisarsarja Pakt.
Energiayhtiön sotkuilla on veriset seuraukset tšekkiläisessä Mamon-sarjassa. Saman tarinan kertoo puolalainen sisarsarja Pakt. Kuva: Nikolas Tusl / HBO

Norjalaisetkin ovat saamassa kiinni juonesta, jolla tuotetaan televisioon kansainvälisiä laatusarjoja.

Kiinnostusta on kasvattanut erityisesti komediallinen Lilyhammer, jonka esitysoikeudet on myyty yli 130 maahan. Mihinkään Rikoksen, Sillan tai Vallan linnakkeen kaltaiseen ilmiöön norjalaiset eivät kuitenkaan ole vielä yltäneet, vaikka hypetetyistä yrityksistä ei ole ollut pulaa.

Viime vuonna Norjassa kohistiin kovasti ennätyksellisen kalliista Miehitetty-sarjasta. Sitä ennen puhutti Mammona, jonka pääosassa oli Miehitetyn tavoin sankarillinen sanomalehtitoimittaja.

Molemmat trillerit menestyivät kohtuullisen hyvin omalla maaperällään.

Muualla niiden vastaanotto on ollut muodikkaan ”Nordic Noirin” nosteessa vain kohteliaan utelias, paikoitellen ilkeän piikittelevä.

Eikä syyttä. Myös Suomessa esitetyt Miehitetty ja Mammona vaikuttivat käsikirjoituksiltaan liian yritteliäiltä, kansainväliseen menestykseen viritetyiltä.

Norjan Ylen tilaama ja tuottama kuusiosainen Mammona saattaa silti kerätä kahdelle kirjoittajalleen mainetta ja vähän mammonaa. Ja odottamattomasta suunnasta.

Kaapelikanava HBO nimittäin teetti sarjasta sekä tšekinkielisen että puolankielisen version.

Molemmat sarjat ovat uusilla näyttelijöillä tehtyjä paikallistettuja versioita: kuusiosainen Mamon (2015) sijoittuu suurimmaksi osaksi Prahaan ja kuusiosainen Pakt (2015) Varsovaan.

Ensimmäisten jaksojen perusteella tarina etenee molemmissa pääpiirteittäin samoin kuin norjalaisessa Mammonassa. Kunnianhimoinen toimittaja saa vihjeen valtio-omisteiseen energiayhtiöön liittyvistä väärinkäytöksistä ja paljastaa konnaksi yhden yhtiön johtajista, joka tekee heti erottuaan itsemurhan.

Tarinaa mutkistaa vain se, että päivänsä päättänyt johtaja on jutun tehneen tutkivan toimittajan veli, joka on antanut itsestään nimettömän vihjeen – toimittajaveljelleen. Mutta tämä on vain alkua suuressa uskonnollisten ulottuvuuksien salaliitossa.

Norjalaiset tekijät olivat kiusallisen ihastuneita käsikirjoituksen mystiseen symboliikkaan, puolalaiset ja tšekit vähemmän. Jälkimmäiset lankeavat silti samanlaiseen sekavaan moniselitteisyyteen, joka vaikuttaa lähinnä kuorrutukselta.

Tšekit kertovat tarinan silti hieman suoremmin ja omaa miljöötään paremmin hyödyntäen. Heillä on myös tutkivan toimittajan rooliin uskottavin näyttelijä ( Matej Hádek ), joka päihittää mennen tullen sekä norjalaisen touhottajan ( Jon Øigarden ) että puolalaisen koviksen ( Marcin Dorociński ).

Pakt ja Mamon HBO Nordicissa (hbonordic.fi).

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat