Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Nemo-koirallakin on radiosuhde

Äänien ilta kuullaan Radio Suomessa seuraavan kerran lokakuussa. Pohjois-Karjalan korvessa eräs koira toivoo: ei vinkulelua tällä kertaa!

Radio ja TV
 
Sampsa Oinaala
Kirjoittaja on Helsingin Sanomien avustaja.

En minä koskaan koiraa hankkinut. Nemo tuli ensin hoitoon kuusi vuotta sitten. Vähitellen se tuli hoitoon yhä useammin, kunnes tajusin olevani koiranomistaja.

Koska koira ei edusta mitään tunnistettavaa rotua, keksin sille rodun itse. Nemo on siperian psykoosikoira. Se kuvastaa hyvin koiran luonteenpiirteitä ja pakkasenkestävyyttä.

Olen aiemminkin törmännyt eläimiin, joilla on radiosuhde. Äidilläni oli aikoinaan kissa, joka keskusteli Yle Radio 1:ssä keskipäivällä soitettavien Turun tuomiokirkon kellojen kanssa ja oli silminnähden onnellinen aina, kun radiossa soitettiin Billie Holidayta.

Huomasin nopeasti, että Nemokin on kirkonkellofriikki. Keskipäivän lyönteihin se tottui nopeasti, mutta viikoittain vaihtuvia lauantain Ehtookelloja koira kuuntelee edelleen korvat pystyssä ja pää kallellaan – hartaana, kuten kirkonkellojen äärellä kai pitää ollakin.

Koiran radioinhokiksi muodostui nopeasti Avaruusromua. Ambient-musiikin matalat taajuudet olivat sille liian outoja. Parissa viikossa koira oppi jo ohjelman nimenkin. Kun kuuluttaja sanoi ”seuraavaksi Avaruusromua”, koira alkoi tuijottaa minua kuin olisi sanonut: laita radio kiinni.

Nemo on oppivainen koira. Aina kun se sekosi jostakin kuulemastaan äänestä, sanoin ”se on vain radio”. Kohta koira ymmärsi, että stereoiden kaiuttimista tulvi keinotodellisuutta, josta ei niin tarvitse välittää.

Olin suorastaan ylpeä, kun kuuntelimme Äänien iltaa lokakuussa 2014. Se on pari kertaa vuodessa lähetettävä erikoislähetys, jossa voi toivoa äänimaisemia ja keskustella niistä.

Radiossa lentokone jyrisi ja rynnäkkökivääri nakutti. Hevoset hirnuivat ja sammakot kurnuttivat, mutta koira vain kuorsasi silmät ummessa tuvan matolla.

Mutta sitten tapahtui jotakin kauheaa. Joku oli toivonut koiran vinkulelun ääntä. Nemon silmät aukesivat alle sekunnissa. Vaikka vedin äkkiä volumet nollille, murinaa seurasi minuuttitolkulla.

Äänien ilta kuullaan Radio Suomessa seuraavan kerran 16. lokakuuta. Lähetän jo hyvissä ajoin täältä Pohjois-Karjalan korvesta erään koiran nöyrän toiveen: ei vinkulelua tällä kertaa!

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat