Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Juha Lehtolan draama kertoo pojasta, jonka isä ja äiti kuolevat

Elokuvaa ei voi välttyä katsomasta ohjaajan omaa perhetaustaa vasten.

Radio ja TV
 
Edith Film
Autokolarin onnettomuustutkinnan pöytäkirja yhdistää Oliver-pojan (Esa Nikkilä) ja Joonaksen (Kari Hietalahti).
Autokolarin onnettomuustutkinnan pöytäkirja yhdistää Oliver-pojan (Esa Nikkilä) ja Joonaksen (Kari Hietalahti). Kuva: Edith Film

Aikuisten poika ★★★ Suomi 2014 TV1 klo 21.05

Tätä elokuvaa ei voi välttyä katsomasta ohjaajan perhetaustaa vasten. Vuonna 1966 syntynyt ohjaaja ja käsikirjoittaja Juha Lehtola menetti vanhempansa autokolarissa vuonna 1995.

Lehtolan ohjaaman ja kirjoittaman Aikuisten pojan päähenkilö on Oliver (Esa Nikkilä ), 11-vuotias poika, joka elokuvan alussa menettää vanhempansa auto-onnettomuudessa. Lehtolan mielestä elokuva ei kerro hänen vanhempiensa kolarista.

”Tuntuisi aika pöyhkeältä anoa Elokuvasäätiöltä 800 000 euroa henkilökohtaisen trauman purkamiseen”, Lehtola totesi HS:lle, kun elokuva puolitoista vuotta sitten valmistui.

Eikä se suoraan kerrokaan.

Aikuisten poika kertoo tunteista: menetyksestä ja sitä seuraavasta ihmetyksestä, surusta. Uuden tien löytämisestä.

Aikuisten poika on Lehtolan ensimmäinen pitkä elokuva. Hänen aiemmista töistään tunnetuin on Harjunpää ja rakkauden nälkä -sarja vuodelta 2007.

Orpopojan hämmennystä elokuva purkaa tarkoilla havainnoilla. Oliver esimerkiksi tarttuu vanhempiensa onnettomuuden yhteen yksityiskohtaan kuin historialliseen vääryyteen, jonka oikaisun kautta maailma voisi olla entisensä.

Osa havainnoista on vielä arkisempia. Ketkä tulevat orvon syntymäpäiville, ja kun vanhempia ei ole, ei lapsikaan voi enää heidän saavutuksillaankaan kerskua eikä heidän potrettejaan voi ihailla Suomen Kuvalehden onnittelupalstalta.

Ikänsä puolesta Oliver kuuluisi lasten maailmaan, mutta Lehtolan käsikirjoituksessa kolari repii hänet aikuisten rinnalle.

Toisaalla viisastellaan one-linerien voimalla, ja toisaalla Oliveria ympäröi liuta höpsöjä aikuisia, kuten vekkulit elokuvanteatterinpitäjät ja umpisurullinen isoäiti. Välillä Aikuisten poika tuntuu filosofoinnilta Matti Ijäksen tapaan ja välillä opettavaiselta nuortenelokuvalta.

Todellisen toiminnan Lehtola on kirjoittanut Oliverin viereen, elokuvan toiselle päähenkilölle.

Tämä Joonas on elämässä harhaileva keski-ikäinen mies, jota erinomaisesti esittää Kari Hietalahti. Joonas ja Oliver ovat oikeastaan saman henkilön eri puolia, ja Joonaksen riuhtaisujen kautta Lehtola kuvaa myös Oliver-pojan mielenliikkeitä.

Riemukas on esimerkiksi kohtaus, jossa Joonas ryhdistäytyy ja ajaa samalla Maria Heiskasen ja Tommi Korpelan esittämän parin puolustuskannalle. Siinä raivossa saa kaasugrilli kivasti kyytiä golfmailalta.

Elokuvan idean kannalta loppukuva on kuitenkin se korvaamattomin. Siihen kohtaukseen Lehtola työryhmineen tiivistää lapsuuden loppumisen.

Kohtauksessa on traagista, kohtalokasta jylhyyttä, joka ei jätä sanan sijaa.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat