Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Kasper Strömman perehtyy kesämökkien arkkitehtuuriin ja kulttuurihistoriaan

Juontajan virnuilevan tyylin alta pilkottaa sivistys.

Radio ja TV
 
Kaisu Tervonen
Onion / Mikko Kelloniemi
Kasper Strömman on matkalla jossain Suomessa.
Kasper Strömman on matkalla jossain Suomessa. Kuva: Onion / Mikko Kelloniemi

Stugor-sarjansa avausjaksossa Kasper Strömman käy Muuratsalon saaressa Alvar Aallon koetalolla, jonne arkkitehti kutsui myös kansainvälisiä vieraita. ”Jos nämä seinät osaisivat puhua, ne sanoisivat ’Jestas, miten täällä on ryypätty’”, Strömman lausuu. Toisessa jaksossa Strömman kertoo kesämökkien heijastavan yhteiskunnan muuttuvia arvoja. Yhtenä hetkenä naurattaa, toisena tekee mieli nyökkäillä viisaasti mukana.

Kymmenosainen Stugor kertoo kesämökeistä, mutta pelargonioiden istutuksen sijaan se perehtyy tuon suomalaisille rakkaan asumismuodon arkkitehtonisiin ja kulttuurihistoriallisiin ulottuvuuksiin. Sarjan jännite syntyy siitä, että sen juontaja, myös bloggarina ja graafisena suunnittelijana tunnettu Kasper Strömman sanoo suhtautuvansa varauksella koko talotyyppiin.

Hän ihmettelee, miksi designia rakastava, ennakkoluuloton kansa haluaa kesäisin rypeä nostalgiassa ja asua ”vetoisassa torpassa”.

Strömmanin virnuilevan tyylin alta pilkottaa sivistys. Sitä on anteliaasti tarjolla myös katsojalle, jolle selviää, millaista mökkityyliä Suomessa on eri aikakausina suosittu, millaiset ovat Mondrianin taiteeseen viittaavat ikkunat ja montako kesämökkiä Suomessa on. Vastaus jälkimmäiseen on yli 500 000.

Sarjassa on myös henkilökohtainen taso. Jokaisessa jaksossa Strömman ajelee punaisella Saabilla, losseilla ja veneillä erilaisiin kohteisiin, joiden omistajat kertovat mökkisuhteestaan ja -filosofiastaan. Mökistä tulee ihmisen kuva. Ja jos ei koko kuvaa niin vähintäänkin pätevä pikaotos.

Stugor alkaa Femillä klo 18.30.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat