Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Mistä tulette, mitä tahdotte? – asiantuntijat kuvittelevat, mitä kysyisivät avaruusolioilta

Michael Madsenin ohjaama Vierailu on itsereflektiivinen dokumenttielokuva, jossa katsomme itseämme osittain olentojen vierain silmin.

Radio ja TV
 
Yle
Planeettojen suojelupaneelin puheenjohtaja, biologian professori John Rummel on kohtaavinaan avaruusolennon.
Planeettojen suojelupaneelin puheenjohtaja, biologian professori John Rummel on kohtaavinaan avaruusolennon. Kuva: Yle

Avaruusolentojen ja ihmisolentojen odottamattomat kohtaamiset ovat tuttuja monista toiminnallisista tieteiskuvitelmista. Tosin seuraukset eivät ole olleet yleensä onnellisia tai rohkaisevia.

Mutta mitä sanoisi oikea avaruusasioiden ammattilainen oikealle ulkoavaruuden olennolle? Siis jos pääsisi kerrankin tapaamaan alienia ”silmästä silmään” ja keskustelemaan vieraan kanssa jollain käsitettävällä tavalla?

Tanskalainen ohjaaja ja käsikirjoittaja Michael Madsen leikittelee tällä erittäin epätodennäköisellä mahdollisuudella dokumenttia muistuttavassa esseemäisessä dokumenttielokuvassa Vierailu (2015), jota hän luonnehtii itse ”tapahtumattoman simulaatioksi”. Sellaiselta se suurimmaksi osaksi vaikuttaakin.

Madsenin puhuttamat koulutetut ja kokeneet erikoisasiantuntijat eläytyvät avaruusolion ainutlaatuiseen tapaamiseen todella tosissaan, sen vaatimalla täydellisellä vakavuudella.

Vierailu ei olekaan silmää iskien tehty pilaileva mukamentti, oikean asiadokumentin alleviivaamaton parodia. Vaikka voi sitä sellaisenakin katsoa – jos esimerkiksi huvittuu työnimikkeistä ”tähtienvälisen viestinnän johtaja”, ”ulkoavaruusasioiden toimiston johtaja”, ”avaruusjärjestön eettinen neuvonantaja” tai ”avaruuslain asiantuntija”.

Hyvä, että tämänkin kaltaisia kuvittelijoita on olemassa, vaikka kysymykset eivät olekaan erityisen hämmentäviä. Ensimmäiseksi asiantuntijat haluavat tietää, mistä olennot tulevat, miksi he tulivat, mitä he tahtovat ja millaisia he ovat.

Uskottavuuden säilyttämiseksi Madsen ei vihjaa lainkaan avaruusolentojen alkuperään eikä yritä kuvailla tai kuvittaa niitä. Mutta ilmeisesti tähdistä saapuneet vieraat voivat olla olomuodoltaan hieman ihmisen kaltaisia ja englantia osaavia, vaikka eivät mitään vastaakaan.

Elokuvan yksipuoliset keskustelut muuttuvat erityisen kiinnostaviksi silloin, kun kysymykset kääntyvät vieraista meihin ihmisiin, omiin toimintatapoihimme ja asenteisiimme.

Vierailu onkin itsereflektiivinen elokuva, jossa katsomme itseämme osittain olentojen vierain silmin – vaikka näillä alieneilla ei edes olisi silmiä.

Todelliseen epätodellisuuteen Vierailun virittävät elokuvaaja Heikki Färmin hypnoottiset, hitaasti etenevät hienot ”kuvituskuvat”. Tarkkanäköisimmät tunnistavat niistä viitteitä muihin avaruudellisiin elokuviin.

Dokumenttiprojekti: Vierailu TV1:ssä klo 21.30.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat