Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Virhe muuttaa historiaa

HBO-dokumentissa CIA-johtajien näkemykset poikkeavat jyrkästi toisistaan

Radio ja TV
 
Reuters
George Tenet johti CIA:ta syyskuun 2001 terrori-iskujen aikaan ja vuosina 2002–2003, kun Irakin sotaan lähdöstä päätettiin.
George Tenet johti CIA:ta syyskuun 2001 terrori-iskujen aikaan ja vuosina 2002–2003, kun Irakin sotaan lähdöstä päätettiin. Kuva: Reuters

”Tiedusteluvirhe, jollainen tapahtui vuonna 2003, muuttaa historiaa”, lausuu 1990-luvun CIA -johtaja Robert Gates dokumentissa Spymasters. Kyseessä ei ole kielikuva, vaan hän todellakin tarkoittaa maailmanhistoriaa.

Jos CIA ei olisi vuonna 2003 väittänyt Saddam Husseinilla olleen joukkotuhoaseita, USA ei oletettavasti olisi hyökännyt Irakiin. Satojatuhansia ihmishenkiä olisi säästynyt. Ei olisi syntynyt valtatyhjiötä, jossa sikisi jihadistijärjestö Isis.

Oletettavasti ei olisi tehty terrori-iskua Pariisiin viime vuonna tai Belgiaan toissa viikolla.

Siispä kuulo herkistyy, kun HBO:n laatudokumentissa haastatellaan kaikkia kahtatoista yhä elossa olevaa entistä CIA-johtajaa. Mitä he kertovat lähihistorian käännekohdista? Millaisella asenteella he työhönsä suhtautuvat?

Näkemykset poikkeavat toisistaan hyvinkin paljon. George Tenet, joka oli johtajana sekä syyskuussa 2001 että Irakin sotaan lähdettäessä, ei esimerkiksi suostu käyttämään sanaa ”kidutus”. Monet entisistä CIA-pomoista tuomitsevat julmat kuulustelutekniikat.

Mielipiteitä jakavat myös lennokki-iskut, joista on Barack Obaman hallintokaudella tullut arkipäivää. Oman pitkän pohdintansa aihe on sekin, miksi CIA:ta ei uskottu, kun se yritti vakuuttaa George W. Bushin hallintoa heinäkuussa 2001, että tulossa on lukuisia terrori-iskuja.

Dokumentin ovat ohjanneet ranskalaissyntyiset amerikkalaiset Jules ja Gedeon Naudet.

Veljekset sattuivat olemaan tekemässä dokumenttia New Yorkin palomiehistä syyskuun 11. päivä 2001 ja kuvasivat ensimmäisen matkustajakoneen törmäyksen World Trade Centeriin.

Syntyi dokumentti 9/11, jota ovat seuranneet haastatteludokumentit uskontokuntien johtohahmoista ja Valkoisen talon henkilöstöpäälliköistä.

Spymastersin kertojaäänenä kuullaan Mandy Patinkinia, joka näyttelee Isänmaan puolesta -vakoojasarjassa CIA:n entistä johtajaa Saul Berensonia.

Ero faktan ja fiktion välillä on kuitenkin karulla tavalla selvä heti alkusanoista lähtien: Leon Panetta (johtajana 2009–2011) kertoo, miten hän joutui päättämään, ammutaanko perheensä luona vierailevan terroristijohtajan kotiin ohjus. Kyllä ammuttiin, myös naiset ja lapset tapettiin.

Spymasters HBO Nordicilla (hbonordic.fi)

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat