Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Boheemi sisko ja tiedemiesveli

Thomas Burstyn puskee liikaa omakohtaisuutta dokumenttiinsa.

Radio ja TV
 
Thomas Burstyn
Yolanda Sonnabend on huippuluokan muotokuvamaalari – muiden paitsi veljensä ja asuinkumppaninsa Josephin mielestä.
Yolanda Sonnabend on huippuluokan muotokuvamaalari – muiden paitsi veljensä ja asuinkumppaninsa Josephin mielestä. Kuva: Thomas Burstyn

Kanadalainen Thomas Burstyn kertoo dokumenttinsa Saman katon alla (Some Kind of Love, 2015) alussa hiukan omasta, natseja Puolasta paenneesta perheestään.

Sitten hän matkustaa Lontooseen tehdäkseen dokumentin tätipuolestaan, yli 70-vuotiaasta Yolanda Sonnabendista.

Burstynin yllätykseksi Sonnabendin talossa asuu myös tämän veli Joseph, joka ei ilahdu kotiinsa tupsahtavasta kuvaajasta. Joseph omistaa puolet rapistuneesta arvokiinteistöstä. Hän haluaisi tyhjentää talon sisarensa kasaamista tavaroista, myydä sen ja muuttaa Italiaan.

Yolanda puolestaan ei ole lähdössä mihinkään. Hän pitää keräämistään esineistä, joissa hän näkee kauneutta aivan toisella tavalla.

Kyseisiä tavaroita Burstyn olisi saanut kuvata tarkemmin. Monet Yolandan ystävistäkin nimittäin kehuvat hänen epätavallisia asetelmiaan. Voi tosin olla niinkin, että nyt kamaa vain on kertynyt liikaa.

Molemmat sisarukset ovat merkkihenkilöitä tahoillaan. Yolanda on maankuulu muotokuvamaalari. Lisäksi hän on tehnyt näyttävän uran Kuninkaallisen baletin rohkeana lavastajana ja pukusuunnittelijana. Tämä ei dokumentissa täysin hahmotu.

Joseph puolestaan nousi kuuluisuuteen aids-lääkärinä ja -tutkijana New Yorkissa aikana, jolloin sairaudesta ei tiedetty juuri muuta kuin sen tappavuus. Näistä vuosista kerrottaessa suomenkieliseen tekstitykseen on jäänyt mahtumatta oleellinen seikka: Josephia rakastettiin myös siksi, että hän toistuvasti ”unohti” lähettää potilaille laskun.

Joseph on selvästikin älykäs, mutta haukkuu silti siskonsa näkemyksekkäitä muotokuvia mittasuhteiltaan ja väreiltään vääristyneiksi. Ymmärrettävämpää kitkeryyttä velvollisuudentuntoinen veli tuntee siitä, että hän harvoin saa kiitosta siskolleen antamasta avusta.

Hiljaiselosta tavaran keskellä tulee mieleen klassikkodokumentti Grey Gardens (1975), jossa ikääntynyt äiti ja tytär muistelivat loiston vuosia rapistuneessa kartanossa. Siinä nähty rauhallinen elämän seurailu olisi ehkä ollut tähänkin dokumenttiin antoisampi ratkaisu.

Omakohtaisesta näkökulmastaan Burstyn ei nimittäin saa kovinkaan paljon irti – kuten siitä, että hänen vanhempiensa ylistävät sanat Yolandasta ehkä johtivat hänet itsensä taiteelliselle uralle.

Sonnabendin sisarusten elämästä puolestaan jää monta kerrostumaa avaamatta.

Saman katon alla Femillä klo 22.00.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat