Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Suffrageteissa on ainesta draamaan

Murdochin murhamysteereissä selvitellään naisaktivistin surmaa.

Radio ja TV
 
Shaftesbury Films
Lilian Moss ja Emily Grace ovat aikansa feministejä.
Lilian Moss ja Emily Grace ovat aikansa feministejä. Kuva: Shaftesbury Films

Kanadalainen Murdochin murhamysteerit (2008–) on noussut Suomessa suosioon. Sarjasta alkoi meillä tällä viikolla jo yhdeksäs kausi.

Sarjassa poliisi William Murdoch ( Yannick Bisson ) ratkoo rikoksia 1900-luvun vaihteen Torontossa, mutta siinä käsitellään myös tuon ajan suuria ristiriitoja ja kohdataan oikeita historiallisia henkilöitä.

Murdochin murhamysteereissä on jo aikaisemmin nähty suffragetteja, kuten nuori Lillian Moss ( Sara Mitich ), jolla on ollut säpinää kuolinsyytutkija Emily Gracen ( Georgina Reilly ) kanssa. Tämänpäiväisessä jaksossa Moss löydetään surmattuna.

Suffragetit ajoivat naisten äänioikeutta 1900-luvun alussa. Sanalla viitataan yleensä radikaaleihin brittiläisiin aktivisteihin, mutta suffragetteja oli myös esimerkiksi Yhdysvalloissa ja Kanadassa.

Suffragetit ovat muutenkin ajankohtaisia. Tänään perjantaina saa teatteriensi-iltansa brittiläinen elokuva Suffragette (2015), joka kertoo brittiläisten naisasianaisten kamppailuista 1910-luvulla.

Miksi juuri nyt? Yksi syy on se, että suffrageteista on tehty vähän, jopa yllättävän vähän tv-sarjoja, elokuvia ja kirjoja. Aihealue on ollut koluamatonta maaperää. Suffragettien maailmaan kuului kuitenkin draamaa, jännitystä, suuria valintoja, salaisuuksia, rakkautta, ympäristön paheksuntaa ja jaloja aatteita. He ovat antoisaa materiaalia fiktiolle.

Myös surmatun suffragetin Lillian Mossin elämästä löytyy piilossa pysyneitä jännitteitä.

Murdochin murhamysteerit TV1:ssä klo 17.10.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat