Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Pikkuli lähtee maailmalle

Uusi suomalainen lastenanimaatiosarja on myyty yli 15 maahan.

Radio ja TV
 
Yle
Pikkuli-sarjan pääosissa ovat Äiti, Sisko, Veli, Isä ja Pikkuli Lintunen.
Pikkuli-sarjan pääosissa ovat Äiti, Sisko, Veli, Isä ja Pikkuli Lintunen. Kuva: Yle

”Animaatioilla on paremmat mahdollisuudet kansainvälisillä lastenohjelmien markkinoilla kuin elävillä näyttelijöillä tehdyillä”, Metsämarja Aittokoski sanoo.

Siltä tosiaan näyttää. Aittokosken yhdessä miehensä Antti Aittokosken kanssa kirjoittama ja ohjaama Pikkuli-sarja on myyty 15 maahan ympäri Eurooppaa sekä muun muassa Israeliin ja Etelä-Koreaan.

Aittokoski on tehnyt näyteltyjä lastenohjelmia ja lastenteatteria ennenkin, ja Pikkulilla tähdättiin alusta alkaen kansainvälisille markkinoille. Sarjassa on 26 viiden minuutin jaksoa eli yhteensä yli kaksi tuntia, siis reippaasti yli pitkän elokuvan verran.

Rahoituksesta sai todella taistella. Suomessa ajatellaan, että kokeillaan ensin pienesti, mutta muualla se ei mene niin. Usein pitäisi olla heti 52 jaksoa, Aasiassa jopa 104. Meillä animaatio on usein taidekäsityötä, kun muualla se on teollisuutta”, Aittokoski sanoo.

Lastenanimaatioilla on valtavat markkinat, joilla myös tuotteistaminen jyllää. Pikkulista on tehty myös pelejä. Leluista neuvotellaan ja seuraavaa 26 jaksoa sekä opetusmateriaaleja kehitellään.

Aittokoski arvioi varovasti, että jos kaikki menee hyvin, viiden vuoden sisällä nähdään, kuinka isoksi Pikkuli-bisnes kasvaa. Ja vaihtaa heti puheenaihetta.

”Lastenohjelmien tekeminen on minulle intohimo, jossa tarinat jylläävät. Animaatiossa yhdistyy kaikki. Saan jopa näytellä kohtauksia malliksi animaattoreille.”

Lintuperheestä kertovan Pikkulin juuret ovat hänen lastenkirjassaan Lennä Pikkuli, lennä (2011), jonka kuvitti Elli Vuorinen. Sekä kirjan että sarjan esikuvina ovat olleet Aittokoskien lapset, kolme poikaa, jotka ovat sarjassa mukana ääninäyttelijöinä.

”Keskimmäinen poika vertasi itseään jatkuvasti isoveljeensä, joka on alle kaksi vuotta vanhempi. Hän oppi tosi tarmokkaasti uimaan ja ajamaan pyörällä, mutta lopetti piirtämisen vuodeksi, koska isoveli oli siinä parempi”, Aittokoski muistelee.

Veljesten asetelmat johdattivat sarjan teemoihin. Pikkuli oppii sukeltamaan kädenkäänteessä, mutta arastelee lentämistä.

”Sukeltaminen sujuu leikin kautta, kun taas lentämistä pitäisi opetella tosissaan. Oppiminen ja itsensä löytäminen ovat Pikkulin punaisia lankoja”, Aittokoski sanoo. Myös sarjaan liittyvät opetusmateriaalit liittyvät sosiaaliseen oppimiseen.

Pikkuli on suunnattu 3–6-vuotiaille, mutta siitä ovat tykänneet myös parivuotiaat ja jopa varhaisteinit. Puheen tilalla on kuvakuplia ja liki sanatonta ääntelyä. Pikkuli vaikuttaa kaikin puolin selkeältä ja universaalilta. Silti se ei ole kelvannut kaikille.

”Tv-yhtiöt, jotka eivät ole ostaneet Pikkulia, ovat valittaneet, että se on liian mutkikas”, Aittokoski sanoo. Suuri osa maailmalla tuotettavista pikkulasten sarjoista onkin väännetty rautalangasta persoonattomaksi mössöksi. Siinä sakissa Pikkuli on sielukas.

Pikkuli TV2:ssa klo 7.54.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat